v.l.n.r. Scheidend SOG-voorzitter Peter de Heer, nieuwe voorzitter SOG Theo Krins en centrummanager Hans van Aalst. Foto: Marianka Peters
v.l.n.r. Scheidend SOG-voorzitter Peter de Heer, nieuwe voorzitter SOG Theo Krins en centrummanager Hans van Aalst. Foto: Marianka Peters

Theo Krins nieuwe voorzitter van SOG

Algemeen 163 keer gelezen

Gouda - Met ingang van 1 augustus wordt Theo Krins de nieuwe voorzitter van de SOG. Krins (CU) is ruim 14 jaar raadslid in Gouda en heeft eerder aangekondigd na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar niet meer terug te keren in de Goudse politiek. Zijn nieuwe functie heeft zijn vertrek versneld. Op 7 juli neemt hij tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces afscheid van de politiek. Marianka Peters sprak Theo Krins over zijn onverwachte ‘move’, waarmee hij vriend en vijand verrast.

Samen met scheidend SOG-voorzitter Peter de Heer en binnenstadsmanager Hans van Aalst kijkt Theo naar de toekomst van de SOG, de overkoepelende ondernemersorganisatie in de Goudse binnenstad.

Het is wel een hele onverwachte carrièreswitch. Kun je dit uitleggen?

Theo: “Ik heb altijd gezegd dat ik mij ook na de politiek wil blijven inzetten voor onze stad. Tegelijkertijd zocht de SOG een onafhankelijke voorzitter. Hoe leuk is het dan om met een enthousiaste club mensen aan de slag te gaan voor de ondernemers in de binnenstad. Dit is een mooi uitdaging om mij te blijven inzetten voor onze fantastische stad.”

De SOG stond niet altijd bekend als een transparante organisatie. Wat is er veranderd?

Theo: “Ik kijk niet naar het verleden, dat zal niet altijd goed zijn geweest, dat laat ik voor wat het is. Maar mede door de inzet van de SOG is Gouda Beste Binnenstad geweest, de Kop van de Kleiweg is aangepakt en er zijn meerdere initiatieven geweest om Gouda op de kaart te zetten. Volgend jaar bestaat de SOG 30 jaar. Ik ben er trots op om de komende tijd leiding te mogen geven aan een strategische heroriëntatie van de SOG waarbij we de positie van de SOG in de binnenstad willen gaan versterken en de betrokkenheid van ondernemers willen gaan vergroten.”

Hans: “Wij zijn flink aan het bouwen geweest, met resultaat, want zelfs in coronatijd is de winkelleegstand verminderd. Als je Delft zegt, denk je aan Delfts Blauw, bij Gouda denk je aan kaas. Gouda is wereldwijd bekend en binnen Cheese Capital of the World zit alles, van plateel en siroopwafels tot aan pijpen, kaas en kaarsen. Dit zal de komende jaren nog zichtbaarder worden. Dat Gouda een fijne stad is om je winkel te vestigen blijkt wel uit het feit dat we er ondanks Corona 30 nieuwe winkels bij hebben. Blij zijn we ook met Xenos die in het pand van Perry Sport trekt.”

Peter: “Gouda is Cheese Capital of the World en bekend over de hele wereld. Daar werken we ook keihard aan. Laten we trots zijn op onze stad. We mogen echt niet klagen, wij zijn een volwaardige gesprekspartner van de gemeente, de ondernemers van de Markt zijn nu ook aangesloten bij de SOG en nu willen we naar hoger niveau. Het is ook makkelijk praten met Theo, hij kent de stad als zijn broekzak.”

De afgelopen 14 jaar is Theo Krins als raadslid bijzonder actief geweest voor de Goudse binnenstad. Hij heeft zich in die periode ingezet voor de Goudse binnenstadondernemers. Ook worden mede door zijn inzet de gevels van woningen en bedrijfspanden opgeknapt in het kader van Gouda750 en stond hij aan de wieg van de bewegwijzeringbordjes in de binnenstad.

Zelf ben je geen zelfstandig ondernemer. Hoe denk je de belangen van de ondernemers te kunnen dienen?

Theo: “Na 14 jaar politiek weet ik hoe de hazen lopen. En er staat al een stevige organisatie. Maar we zijn nog niet klaar; aan de ene kant organiseren we activiteiten, aan de andere kant is er de strategische kant, waar we naar de toekomst van de SOG kijken en zoeken naar samenwerkingsverbanden. Samenwerken aan een toekomstbestendige binnenstad is voor mij een uitdaging. Ieder winkelgebied heeft zijn eigen karakter en dna, dat gaan we de komende jaren verder uitbouwen. Ondernemers maken nu eenmaal de stad.”

Hans: “We zitten ook voor enorme uitdagingen op het gebied van verduurzaming en mobiliteit. Hoe zorgen we ervoor dat de Gouwenaar of de bezoeker zich welkom voelt en hoe houden we de toerist langer in de stad, want daar ligt nog een wereld te winnen.”

Peter: “Gouwenaars hebben ons goed geholpen tijdens de lockdown door vooral lokaal te kopen. We zijn blij dat de winkels weer open zijn en dat de klanten ons weer weten te vinden. Fysiek winkelen is weer in de mode.”

SOG

De Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda (SOG) is een overkoepelende organisatie voor ondernemersverenigingen in de Goudse binnenstad, waarbij circa 300 ondernemers zijn aangesloten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden