Dit jaar helaas geen SingelSwim voor Andy Koolmees.
Dit jaar helaas geen SingelSwim voor Andy Koolmees. Foto: Marianka Peters

Hyperactieve Andy Koolmees kan er eindelijk weer tegenaan

Sport 1.294 keer gelezen

GOUDA • Andy Koolmees is weer los. De sportieve Gouwenaar kan wel juichen, nu alles op sportief vlak weer mag.

Een van de eerste activiteiten op zijn lijstje voor 2022 is de Goudse Elfstekken Tocht. “De benaming Elfstedentocht mochten we uiteraard niet gebruiken, dus kwamen we uit op Elfstekken Tocht”, zegt Koolmees met een glimlach. De Elfstekkentocht is een tocht (keuze tussen wandelen of hardlopen) van ongeveer 11 kilometer in en rondom Gouda.

Voor gezinnen en kinderen is het mogelijk een korte afstand te kiezen. Onderweg kom je langs elf gouden Goudse stekken. Men kan iedere donderdag, vrijdag en zaterdag tot en met 12 maart (niet op 3 en 4 maart) starten tussen 09.45 en 13.45 uur. Start en finish zijn bij het wielercafé 14theRoad aan de Gouderaksedijk 32 (GOUDasfalt). De inschrijfkosten bedragen 3,50. Je krijgt dan een stempel- en een routekaart. Onderweg zijn er de nodige verrassingen.

Smakelijk wandelen

Een andere activiteit is de CuliRuns & -Walks Gouda 750. De eerste drie data zijn inmiddels bekend: zaterdag 16 april, zaterdag 14 mei en zaterdag 18 juni. Men kan onder leiding van een gids kiezen tussen wandelen of rennen. Onderweg wordt een of twee keer gestopt en na de run/wandeling is het plan om met z’n allen op een mooie locatie ergens in Gouda iets te gaan eten. 

Op zaterdag 16 april kan men deelnemen aan de Kaasschavenloop. Deelnemers gaan met een eigen meegebrachte kaasschaaf op pad langs diverse verrassende plekken waar kaas gegeten wordt. Op zaterdag 18 juni is de Moestuinen Mini Marathon. Deze loop staat in het teken van de Nationale Tuinweek Groei & Bloei en voert langs futsel-, moes- en volkstuinen in Gouda.

Zwemlopen

In juni, augustus en september zijn er vier zwemlopen (Zwemloop Circuit Groene Hart) in Waddinxveen, Gouderak, Haastrecht en Reeuwijk. Dit is een laagdrempelig evenement, want men kan ook als duo meedoen, waarbij de een zwemt en de ander rent. Op zondag 16 oktober staat de 10e GOUDasfaltloop plus KidsRun op het programma. De KidsRun bestaat uit van rondjes van 240 meter op het GOUDasfaltterrein. De rest gaat polder in.

Op zaterdag 17 december is de tiende editie van ‘Gouda Rent, Powerwalkt en Wandelt bij Kaarslicht’. “Ik mis in de opsomming van de activiteiten de Singel Swim”, toont Andy Koolmees zich scherp. “Die gaat dit jaar niet door wegens gebrek aan vrijwilligers.”

Behalve het gebrek aan vrijwilligers is ook de vergrijzing van het vrijwilligersbestand volgens Koolmees een toenemend probleem. Hij hoopt dat de 20-ers opstaan. Ondanks alles is Andy Koolmees even enthousiast als nooit tevoren. “Je moet creatief bezig zijn met wat wel kan en wat niet.”

Vooruitblik naar 2023

Hij spreekt tenslotte ook nog de wens uit om in 2023 een groots evenement te organiseren. Hij denkt dan aan het aan elkaar koppelen van drie zwemevenementen van de Goudse Reddings Brigade, BZ & PC uit Bodegraven en GO!uda Sport. “Maar dat is pas in 2023, eerst volop aan de slag in 2022.”

Gerrit Schinkel

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden