Afbeelding
Foto: Rob Radix

Dag vol poëzie tijdens Stadsdichtersgala, Zoë van de Kerkhof winnaar van de Grote Prijs van Gouda

Nieuws 2.149 keer gelezen

GOUDA • Een gemêleerd gezelschap van dichters verzamelde zich afgelopen zondag in de Goudse Schouwburg. Daar gingen zij de strijd aan met elkaar om de Grote Prijs van Gouda, tijdens de vierde editie van ‘t Groot Gouds Stadsdichtersgala. Dit jaar mag Zoë van de Kerkhof, stadsdichter van Leiden, zich de beste Stadsdichter van Nederland noemen.

Van de 29 stads-, dorps-, en provinciedichters - en een ziekenhuisdichter- die deelnamen aan de voorronde, werden er 9 geselecteerd door een vakjury onder leiding van Ronald Giphart. Daarna was het de beurt aan het publiek. Via stemmen met de telefoon werden de finalisten bekend; Zoë van de Kerkhof, Natasha Bodde (stadsdichter Spijkenisse) en Yanaika Zomer (Stadsdichter Den Helder).

De eerste, tweede en derde plaats werden nogmaals door het publiek bepaald, dit keer door middel van stemmen met pingpongballen. Zoë van de Kerkhof ontving de meeste pingpongballen en verdiende hiermee de eerste plek, Natasha Bodde eindigde op de tweede plaats en Yanaika Zomer, vorig jaar winnaar van de Grote Prijs, eindigde als derde.

Zoë van de Kerkhof is de stadsdichter van Leiden, fotograaf en verzorgt diverse cursussen op het gebied van fotografie, schrijven en poëzie. Sinds april 2022 is zij stadsdichter van Leiden. Met onder andere haar creatieve gedicht over het isoleren van huizen en meeuwen in Leiden veroverde zij de harten van de vakjury en later het publiek. 

Andere prijzen
Er waren naast de grote prijs nog drie andere prijzen te verdelen. Dit jaar werd voor het eerst de Marianka Peters Persprijs uitgereikt, een publieksprijs waarmee de organisatie journalist van het Kontakt - Goudse Post Marianka Peters eert, die in maart 2023 overleed. Vorig jaar reikte zij de ‘het Kontakt - Goudse Post Persprijs’ uit aan een dichter van haar keuze. Dit jaar is de prijs naar haar vernoemd.

De prijs ging naar Larissa Verhoeff, stadsdichter van Ede. ‘Zie je: we zijn niet allemaal oude, witte mannen. Poëzie is voor iedereen. Ik wil óók tante Annie raken, iets meegeven en ergens over laten nadenken’, vertelt ze over haar poëzie. Haar toegankelijke en humoristische poëzie waren dan ook de motivatie om haar de prijs uit te reiken. 

Ook werd de Gildebroedersprijs uitgereikt, voor de meest talentvolle afvaller van de voorrondes. Deze jury, bestaande uit oud-stadsdichters onder leiding van Wietse Hummel, kozen unaniem voor de stadsdichter van Harderijk; Timo Verbeek.

Tot slot werd de eilanddichter voor Pampus bekendgemaakt. Het is inmiddels een traditie aan het worden; vorig jaar werd een van de dichters benoemd tot Stadsdichter van Leeuwarden. Dit jaar vond de organisatie dat het tijd werd voor een eilanddichter voor Forteiland Pampus. ‘De organisatie van Forteiland Pampus vindt het schitterend’, aldus de organisatie. 

Romy van Dongen trok de aandacht van jurylid Martijn Steinebach, Marketing Directeur van het Forteiland, door haar gedicht over het eiland. Ze mag zich hierdoor naast stadsdichter van Waalwijk, ook een jaar lang eilanddichter van Pampus noemen. Ze mag een weekend in residence op het eiland en wordt uitgenodigd om diverse festivals op het eiland luister bij te zetten. Ook kreeg ze op het podium de sleutel van Pampus overhandigd.


 




Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden