• De bouw van het Ecopark werd tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering.
• De bouw van het Ecopark werd tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering. Foto: Gemeente Gouda

Geleerde lessen na evaluatie bouw Ecopark

Nieuws 1.693 keer gelezen

GOUDA • De bouw van het Ecopark, dat naast het huidige afvalbrengstation aan de Goudkade komt te staan, kreeg eerder dit jaar te maken met flinke tegenvallers. De bouw werd stopgezet door een wankele fundering en de kosten waren fors hoger dan eerder berekend. Inmiddels heeft een evaluatie plaatsgevonden.

Uit de evaluatie bleek dat gedurende het project onduidelijkheid is ontstaan over taken, rollen en verantwoordelijkheden van de betrokkenen bij het project. Dit speelde bijvoorbeeld bij de communicatie en op financieel gebied. Daarnaast wisselde tijdens het project personeel en werd het project overgedragen tussen afdelingen. Deze wisselingen droegen bij aan onduidelijkheid over taken, rollen en verantwoordelijkheden. Ook de overdracht van taken en projecten verliep niet soepel en verdienen in de toekomst meer aandacht, concludeert het college. 

Ook merkt het college op dat innovatieve en complexe projecten, zoals het realiseren van een duurzaam Ecopark, meer risico’s met zich meebrengen. Zulke projecten kennen meer onzekerheid dan andere projecten. Dit moet voortaan vanaf het begin helder zijn, is de conclusie. Ook overweegt het college om bij dit soort complexe projecten meer rekening te houden met hogere risico’s en daardoor meer kans op hogere kosten.

Inmiddels heeft de situatie geleid tot een heroriëntatie op de aanpak van projecten in of op Goudse bodem. Met de kennis van toen was de keuze op een fundering op poeren een logisch besluit, schrijft het college. Dat het toch is misgelopen, betekent niet dat deze vorm van funderen in geen enkel geval meer wordt toegepast. Wel is de gemeente bewuster geworden van de onvoorspelbaarheid van de ondergrond. Bij toekomstige boringen zal in de toekomst dan ook een toezichthouder aanwezig zijn. 

Het college heeft de raad nu een aantal toekomstscenario’s voor de verdere bouw voorgelegd, die variëren van de ontwikkeling van het Ecopark stoppen en een nieuw plan maken, een deel van de constructie aan te passen tot afbouwen op een paalfundering. Daarover spreekt de raad woensdagavond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

De groep hield een sit-in voor het station.
Tientallen mensen bij Nakba-herdenking op het station met spreker Asmae Amaddaou Nieuws 21 uur geleden
• Wouter Kolff.
Wouter Kolff is de beoogde nieuwe commissaris van de Koning van Zuid-Holland Nieuws 15 mei, 16:17
• De bouw van het Ecopark werd tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering. Het project is inmiddels weer op het punt van voor de bouwstop.
Bouw Ecopark loopt volgens planning, voor de bouwvak weer in gebruik Nieuws 15 mei, 16:01