• De bouw van het Ecopark is tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering.
• De bouw van het Ecopark is tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering. Foto: Gemeente Gouda

College schetst drie scenario’s voor afbouw Ecopark, ook meer zicht op hogere kosten

Nieuws 1.274 keer gelezen

GOUDA • Het college schetst drie mogelijke scenario’s voor de afbouw van het ecopark. In maart dit jaar kreeg de bouw van het Ecopark te maken met een flinke tegenvaller. De bouw werd tijdelijk stilgelegd. 

Voor de bouw van het park, dat naast het huidige afvalbrengstation aan de Goudkade zal verschijnen, is gekozen voor een fundering op poeren. Dit is een constructie waarbij het gewicht van een gebouw wordt verdeeld over losse betonnen blokken. Dat bleek niet stevig genoeg te zijn. Het college heeft de afgelopen maanden laten onderzoeken hoe het verder moet met de bouw.  

Het college komt nu terug bij de raad met drie verschillende scenario’s voor de verdere bouw van het park. De mogelijkheden die worden beschreven zijn stoppen met de bouw van het Ecopark, doorgaan met de fundering op poeren of doorgaan met een constructie op palen. 

Er zit een verschil in de scenario’s, schrijft het college: in hoeveel geld het kost, in hoe snel de bouw af kan zijn en hoe groot de risico’s zijn. Zo zijn sommige scenario’s goedkoper en brengen andere meer zekerheid met zich mee. 

“Uiteraard baalden we flink toen bleek dat we te maken hadden met deze tegenvaller”, vertelt wethouder Klijmij-van der Laan. “Ik heb de raad beloofd om te kijken naar oplossingen die de schade zo veel mogelijk beperkt. Daar hebben we de afgelopen maanden hard aan gewerkt.” Het is nu aan de gemeenteraad om hier een afweging in te maken.

Hogere kosten
Ecopark had al te maken met hogere kosten doordat alles duurder is geworden. Dit is eerder al besproken met de gemeenteraad. Nu ook de kosten voor de afbouw bekend zijn, ontstaat meer duidelijkheid over de totale kosten, aldus het college. De kosten worden tussen de 2,5 en ruim vijf miljoen euro geschat, afhankelijk van de keuze van de voortgang van de bouw.

Om de kosten voor afbouw te betalen zijn er twee mogelijkheden. De oorspronkelijke afspraak was dat die via de afvalstoffenheffing betaald zouden worden. De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in Gouda ligt op 350 euro per jaar per huishouden, en zou dan ongeveer 4 of 5 euro per huishouden meer worden, schatte Klijmij-van der Laan in maart in.  Maar de kosten kunnen ook in de begroting worden opgevangen.

De stukken zijn naar de gemeenteraad gestuurd met het verzoek om in september een besluit te nemen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

De groep hield een sit-in voor het station.
Tientallen mensen bij Nakba-herdenking op het station met spreker Asmae Amaddaou Nieuws 19 uur geleden
• Wouter Kolff.
Wouter Kolff is de beoogde nieuwe commissaris van de Koning van Zuid-Holland Nieuws 15 mei, 16:17
• De bouw van het Ecopark werd tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering. Het project is inmiddels weer op het punt van voor de bouwstop.
Bouw Ecopark loopt volgens planning, voor de bouwvak weer in gebruik Nieuws 15 mei, 16:01