Het streekarchief Midden Holland heeft een overeenkomst afgesloten voor een e-depot.
Het streekarchief Midden Holland heeft een overeenkomst afgesloten voor een e-depot. Foto: Aangeleverd

Streekarchief Midden-Holland start met een digitaal depot voor de opslag van digitale archieven

Nieuws 649 keer gelezen

GOUDA • Het Streekarchief Midden-Holland heeft een overeenkomst afgesloten met Preservica voor een ‘e-depot’: een digitaal depot voor het beheren, bewaren en beschikbaar stellen van digitale archieven. In het oude stadhuis van Schoonhoven vierden medewerkers van het streekarchief, ambtenaren van de in het archief deelnemende gemeenten en bestuursleden dit hoogtepunt.

“In het Gouwedepot worden al de papieren collecties duurzaam bewaard, vertelt ethouder Thierry van Vugt, voorzitter van het streekarchief. ‘Nu is er ook ruimte voor de digitale archieven, zodat ook over honderd jaar deze informatie nog geraadpleegd kan worden.”

Overheden en particuliere organisaties staan voor de uitdaging om hun data voor de toekomst te behouden. Het e-depot zorgt dat digitale bestanden zoals pdf en word ook in de toekomst te raadplegen zijn. Ook het bewaren van nieuwe media, zoals e-mails en twitterberichten, is van belang. Vooral met het oog op de openbaarheid en transparantie van bestuur, maar ook omdat digitaal materiaal zonder ingrijpen op, soms al korte, termijn niet altijd meer raadpleegbaar is. Het inrichten, beheren, onderhouden en toegankelijk maken van een e-depotvoorziening komt naast de al bestaande taken voor de papieren archieven.

Geheugen
Het Streekarchief Midden-Holland (SAMH) is hét geheugen van de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel, Waddinxveen en Zuidplas. De publieksfuncties van het streekarchief zijn gevestigd in de Chocoladefabriek in Gouda. De fysieke archieven zijn in het Gouwedepot ondergebracht. Kijk voor meer informatie op www.samh.nl

Neem voor vragen of meer informatie contact op met Tijmen Pranger via 06-18394396 of via t.pranger@samh.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie