Kunstenaar Menno Meyer is overleden. Hij werd 92 jaar.
Kunstenaar Menno Meyer is overleden. Hij werd 92 jaar. Foto: Marianka Peters

Menno Meyer (92) overleden: Gouda verliest een begenadigd kunstenaar

Algemeen 1.629 keer gelezen

GOUDA • Op vrijdag 30 september is de Goudse kunstenaar Menno Meyer overleden. Hij werd 92 jaar oud. 

Menno was een begenadigd kunstenaar, altijd vernieuwend, maar hij is altijd bij de basis gebleven, roestvrij staal, brons en zilver. “Ik ben voor een simpele vormgeving”, zei hij tien jaar geleden in een interview met deze krant. Menno had zijn atelier al jaren Achter de Kerk, waar hij de mooiste creaties maakte. Hij koos voor roestvrij staal vanwege de strakke uitstraling. 

Nieuwe uitdaging

Op zijn 82ste was zijn laatste grote tentoonstelling ‘het vermogen te veranderen’, over het experimenteren met nieuwe materialen. “Afval bestaat niet meer, je kunt er heel mooi werk van maken”, zei Menno die daar een nieuwe uitdaging in zag. Hij was er zijn tijd mee vooruit.

Erkenning

Het kunstenaarsvak had hij niet van een vreemde. Vader Henk had een atelier aan de Turfmarkt, waar hij met negen handwerkers vooral met brons en alpaca aan het werk was. Menno genoot niet alleen bekendheid in eigen stad maar ook landelijk. Zo staan afbeeldingen van zijn creaties in het boek Sieraden van het Rijksmuseum. Dat vond hij een eervolle erkenning voor zijn werk. Anderen vonden het niet meer dan vanzelfsprekend dat aan het werk van de Goudse kunstenaar op dat niveau aandacht werd besteed.

Blik naar voren

Ook kunst in de openbare ruimte was hem niet vreemd, een van zijn grootste werken staat bij Croda aan het binnenhavenmuseum. Het laatste grote kunstwerk in Gouda staat bij de Ronssehof. Marcel van den Tooren van de Firma van Drie reageert: “In een lang, creatief en energiek leven heeft Menno ons laten zien waartoe een mens in staat kan zijn. Altijd met de blik naar voren werken aan een mooiere toekomst. Genieten en stralen in het heden. Werk als leidraad. Menno was een vakman die hield van wat hij deed. Onbevreesd het leven aangaan. Een leven waarin sport en kunst een belangrijke rol innamen. Menno was een zeer gewaardeerd Firmant. Zijn kunst, zijn creativiteit, zijn energie, zijn stralende lach en blik op de wereld gaan we missen. Wat blijft is zijn werk en de herinnering aan een mooi en eigenzinnig Gouds kunstenaar.”

De crematieplechtigeheid van Menno Meyer zal donderdag 6 oktober in besloten kring plaatsvinden.

Marianka Peters

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden