Het bestuur van de Goudse Reddingsbrigade neemt de erepenning in ontvangst.
Het bestuur van de Goudse Reddingsbrigade neemt de erepenning in ontvangst. (Foto: pr)

Erepenning voor helden van Goudse Reddingsbrigade

  •   keer gelezen

GOUDA • De Goudse Reddingsbrigade heeft een Koninklijke erepenning ontvangen. Niet alleen omdat de redders al honderd jaar actief zijn, vooral om het feit dat ze hun werk met zoveel passie en vakkundigheid verrichten.

Burgemeester Verhoeve reikte de Koninklijke erepenning uit aan de Goudse Reddingsbrigade (GRB). De organisatie vierde op 24 juni 2021 al haar 100ste verjaardag, maar vanwege corona kon de penning op dat moment niet uitgereikt worden. Vandaar een nieuw moment en het was er bepaald niet minder feestelijk om. Het is immers extra speciaal om zo lang te bestaan en dan een dergelijk blijk van waardering te ontvangen.

Hulp verlenen

De Goudse Reddingsbrigade is in 1921 opgericht. Menig Gouwenaar heeft les gehad of kent de GRB van de activiteiten in en rondom Gouda. Met ruim vijfhonderd leden is het een bloeiende club, waarbij de jongsten leren zwemmen en vervolgens worden opgeleid om zowel zwemmend als varend hulp te kunnen verlenen in en om het water. Daarnaast is er een wedstrijdteam actief. Stuk voor stuk 3echte waterratten, die niet voor een kleintje zijn vervaard.

Van al deze leden zijn er ruim honderd wekelijks bezig als vrijwilliger binnen een functie als bestuurslid, commissielid en instructeur. Bij de GRB draagt iedereen bij aan het gezamenlijke doel dat er minder slachtoffers vallen door verdrinking.

Jubileumjaar en prestaties

Voor zover het kon binnen de coronamaatregelen stond het gehele jaar 2021 bij de Goudse Reddingsbrigade in het teken van hun 100-jarig jubileum. De GRB heeft diverse nationale en internationale prijzen gewonnen. Zo veroverden zij in 2017 nog acht medailles op het EK Lifesaving in Spanje. Een lid van de GRB, Bastiaan de Knoop, werd in 2020 uitgeroepen tot Goudse Sportman van het Jaar vanwege zijn behaalde titels. Een club van naam en faam, dus.

Koninklijke Erepenning

Een Koninklijke Erepenning wordt verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Alleen de Koning kan de erepenning toekennen, die strikt op naam van de ontvangende instantie is. De vereniging mag vanaf het moment van uitreiking de onderscheiding in woord en/of beeld op briefpapier of gedrukte stukken vermelden. Meer weten over de GRB? Kijk dan hier

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten