Foto: pr

Het geheim van oma’s soep? ‘Gewoon wat meer groente, denk ik...’

  •   keer gelezen

GOUDA • Het is een maand vol festiviteiten in de stad; de start van Gouda750, Pasen en Koningsdag. Voor de moslims vindt het grootste feest pas komend weekend plaats, wanneer ze met het Suikerfeest het einde van de ramadan vieren.

Zondag kregen ook niet-moslims een inkijkje in de manier waarop hun stadsgenoten de ramadan beleven. Bij de Garenspinnerij werd de Stadsiftar georganiseerd. Farid Habyby, één van de organisatoren, vertelt: “Een iftar is vast onderdeel van de ramadan, het is de eerste maaltijd na zonsondergang. We nemen die maaltijd vaak met familie, vrienden en buren. Het is een moment dat mensen samenkomen. De ramadan is een maand voor tolerantie en verbroedering.” 

De Stadsiftar past volgens mede organisator Ronald van Rossum perfect in het programma van Gouda750. “Het thema van dit feestjaar is ‘Verdraagzaamheid in veelkleurigheid’, het gaat om ontmoeten en verbinden. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat we deze stadsiftar organiseren, dat Gouwenaars met verschillende achtergronden elkaar leren kennen.”

Aan de tafels vonden levendig gesprekken plaats over de verschillen en overeenkomsten tussen de islamitische feesten en de christelijke. De Goudse Jolanda was met twee vriendinnen gekomen. Leerzaam en gezellig, vond ze het: “Ik besef nu pas hoeveel de moslims moeten laten schieten tijdens de ramadan. Zelfs niet drinken overdag.” Haar tafelgenote Meryam kijkt geamuseerd: “Zo erg is dat niet hoor. Als het onmogelijk zou zijn, zouden er niet zoveel mensen de ramadan doen.” 

De soep die werd geserveerd, was gemaakt door buurtgenoten. Typisch Marokkaans, legde Meryam uit. Die van haar oma is het lekkerst van allemaal. Het geheim? Liefde, denkt ze. Siham, Meryams tante en goede vriendin, moet lachen. “Volgens mij vooral wat meer groente en wat minder kruiden...”

Remco van Gastel

Karl Flieger
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten