• Marien Brand (links) en Ronald van Rossum bekijken de proefdruk.
• Marien Brand (links) en Ronald van Rossum bekijken de proefdruk. Foto: Het Staat Gedrukt

Het laatste hoofdstuk van Gouda750

Algemeen 556 keer gelezen

GOUDA • Vorige week nam het team achter Gouda750 afscheid van hun plekje aan de Jeruzalemstraat. “Dat was wel even een dingetje, na zoveel jaar die deur achter je dichttrekken,” zegt Ronald van Rossum, één van de projectleiders.

Van Rossum: “Het was een laagdrempelige plek. Soms voelden mensen zich weleens iets teveel op hun gemak, dan liep er iemand binnen tijdens een vergadering met een plan. Zo vrij voelden ze zich, het was een broedplaats. Nu zijn we al een week honkloos, en dat voelt best gek.”

Belangeloos meegewerkt
Honkloos misschien, maar dat betekent niet dat er niet meer gewerkt wordt. Projectleiders Ronald van Rossum en Marien Brand zijn bezig met een fotoboek. “Het boek telt 144 pagina’s, en staat vol met foto’s van alle activiteiten. We hebben gewerkt met 5 vaste fotografen, maar er hebben ook genoeg andere fotografen belangeloos meegewerkt aan het boek,” zegt Brand. Het boek werd gemaakt door van Rossum, Brand, Merle van ‘t Hoog (gemeente Gouda) en Maaike Hoonhout als vormgever.

Om het boek in hoge kwaliteit te laten drukken, reisde het team af naar België, met de Goudse drukker Emil Wagemakers van ‘Het Staat Gedrukt’. “Daar werken ze met een LED-UV drukpers. De inkt wordt gelijk onder een uv-lamp gedroogd, waardoor de inkt niet wegzakt.” Het boek wordt gedrukt op A4-grootte, en van vrijwel ieder project is er een foto in opgenomen. “Dit wordt het pareltje waar we trots op zijn,” zegt Brand. 


De cover van Gouda750 in beeld. - Foto: Het Staat Gedrukt

Herinneringen
Nu het boek bij de drukker ligt, keert de rust weer terug. “Er mocht geen fout in zitten, we wilden voor elk project een foto in het boek hebben. Maar sinds vorige week slapen we weer,” aldus Brand. Met het maken van het boek, kwamen herinneringen van het afgelopen jaar naar boven. “Nu kwam pas het besef wat er allemaal gebeurd is, het was overweldigend. Dat al die dingen gelukt zijn, vinden we nog steeds verbazingwekkend,” vertelt van Rossum. In totaal werkten meer dan 1500 mensen mee aan alle projecten en activiteiten die tijdens Gouda750 werden georganiseerd. Met het boek wordt het gehele project afgerond.

Het boek komt met een oplage van duizend, waarvan 750 voor de verkoop. Op 13 december wordt het boek gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders. Dezelfde ochtend ook aan de makers. “Met gevulde koek en koffie, zoals we het dit jaar altijd hebben gedaan,” zegt van Rossum. “Weer een ei gelegd,” besluiten Brand en van Rossum. 

De boeken kosten 27,50 en zijn te reserveren via info@gouda750.nl, door je naam en contactgegevens te sturen. Geef ook aan waar je het wilt afhalen: de binnenstad, winkelcentrum Bloemendaal, winkelcentrum Goverwelle, Van Hogendorpplein of de Constantijn Huygenstraat.

Het team van Gouda750 heeft een exemplaar beschikbaar gesteld voor de lezers van het Kontakt - de Goudse Post. Geïnteresseerd? Mail naar redactie.goudsepost@kmp.nl Dit kan tot 7 december 2022. 

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

De cover van Gouda750 in beeld.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15