• Adriaan van ’t Spijker en Loes Vork.
• Adriaan van ’t Spijker en Loes Vork. Foto: Dirk Molenaar

Psycholoog en schrijfster schrijven samen een boek: ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’

Algemeen 1.210 keer gelezen

SCHOONHOVEN • ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ Een vraag die Adriaan van ’t Spijker (55) regelmatig te horen krijgt als hij een nieuwe cliënt ontvangt. Hij is psycholoog en psychotherapeut en werkt als zzp’er voor een praktijk in Schoonhoven. De vraag kwam ook van de Goudse Loes Vork (53). Zeven jaar geleden klopte ze aan voor hulp. In haar leven verliep alles vrijwel voorspoedig, maar toch voelde ze zich niet goed. Drie jaar lang is ze in intensieve therapie geweest. Loes is initiatiefneemster van het boek en neemt, samen met Adriaan, de lezer mee in de wereld van zowel zorgvrager als -aanbieder.

Schrijven met diepgang
Als communicatieadviseur begeleidt Loes bedrijven om zich meer op de kaart te zetten. “Ik leer ze hoe ze zelf hun marketing kunnen doen”, legt ze uit. “Belangrijk is om je verhaal zo kort en krachtig mogelijk te vertellen.” Schrijven boeit haar: “Tijdens mijn studie Nederlands heb ik gewerkt voor de IJsselbode, daarna als dagbladjournalist voor een kabelkrant.” Ondanks haar passie heeft ze er niet voor gekozen om dagelijks grote hoeveelheden op papier te zetten. “Als ik schrijf, dan moet het wel diepgang hebben.”

Verschillende invalshoeken
Na de afronding van haar therapie in 2018 heeft Loes haar eerste boek geschreven. De titel is ‘Uitgelezen’ en gaat over creativiteit, aangevuld met persoonlijke verhalen. Vol trots vroeg ze aan haar voormalig therapeut wat hij er van vond. “Adriaan gaf een compliment en vroeg of ik nog verdere plannen had.” Al pratende kwamen beiden op het idee om samen een boek te schrijven over de therapiesessie, maar dan vanuit twee verschillende invalshoeken. Voor allebei spannend, het is immers toch een stukje delen van privézaken (Loes) en werkwijze (Adriaan).

Vermengd
“Vanaf het begin van de sessies heb ik veel opgeschreven. Dat was de basis waarmee ik aan de slag kon”, maakt Loes duidelijk. Vervolgens heeft haar voormalig therapeut hierop voortgeborduurd. “De lezers meenemen in de sessies met Loes of het juist wat algemener houden. Dat vond ik lastig om te bepalen”, vertelt Van ‘t Spijker over zijn bijdrage. Beide schrijvers zijn trots op het eindresultaat. Een kijkje in de keuken van de therapeut, vermengd met de persoonlijke ervaringen van een cliënt.

‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ is verkrijgbaar bij de Bruna of te bestellen via loes@vorkcommunicatie.nl. Het boek kost 21,99 exclusief verzendkosten

door Dirk Molenaar

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie