Afbeelding
forto Goudse schouwburg

UPDATE: Enorme lekkage Goudse schouwburg

Algemeen 1.117 keer gelezen

gouda = Maandag 8 op dinsdag 9 augustus is er een boiler gesprongen op de tweede verdieping van de Goudse Schouwburg. Doordat ook de hoofdkraan nog openstond, is er een lekkage ontstaan waardoor er enkeldiep water stond tot in de kleedkamers van de kelder. 

Eem update.

Dinsdagochtend om 5.45 uur werd directeur Tineke Maas uit haar bed gebeld door de Brandweer Gouda dat er een lekkage was. ‘’Het water loopt door de deur naar buiten mevrouw’, zeiden ze. Dus zelfs als avondmens was ik gelijk wakker’, aldus Tineke Maas. ‘Uiteraard ben ik direct in de auto gestapt en tot mijn schrik liep het water zelfs al uit de hoogspanningskasten aan de buitenkant van het gebouw’. 

Eenmaal binnen is de hoofdkraan afgesloten en kon de schade opgenomen worden. Het overdrukventiel van de boiler op de tweede verdieping was gesprongen. De oorzaak daarvan is nog niet bekend, maar het water is er zo hard uitgespoten dat zelfs de betonnen opvangbak waarin de boiler stond niets tegenhield. Het is recht door de muren gegaan en toen gaan lekken naar de verdiepingen eronder.

Dwars door de plafonds is het naar de tussenverdieping gelekt en vervolgens bij de gang achter de kleine zaal doorgelopen naar de gangen, laad- en losruimte en zelfs naar de kelder. De schaarlift van de kelder naar de grote zaal stond helemaal vol met water, inclusief de motor, en toen deze vol was is het aan de andere kant weer overstroomt naar alle kleedkamers en is de beneden gang onder water gelopen. 

‘Het ergste is dat er zelfs allemaal water onder de vloer van de kleine zaal is gelopen. Met pijn in ons hart hebben we staan kijken hoe er allemaal grote gaten in de net geschuurde en geoliede vloer werden geboord’ – Tineke Maas. 

Na snel contact met de verzekering, VOOGT Assurantiën, waren er binnen drie kwartier experts om de ruimtes leeg te pompen en drooginstallaties op te zetten. Na een korte inventarisatie bleek er forse waterschade aan de schuifdeur naar de laad- en losruimte, de brandschermen, de plafonds, de vloeren en alle spullen die in die ruimtes lagen. Daarnaast is het water door interne- en externe elektriciteitskasten gelopen. Deze moeten drogen en schoongemaakt worden, voordat Stedin de schouwburg weer op het elektriciteitsnetwerk aan kan sluiten.

Na een zware corona periode is deze lekkage een enorme tegenvaller voor de schouwburg. De start van het nieuwe seizoen is half september, met de Finale van Gouda750. Niet alleen organiseert en programmeert de schouwburg i.s.m. het programmateam Gouda750 dat van De Markt tot in de Schouwburg, maar ook in de schouwburg staan er zes voorstellingen op donderdag- en vrijdagavond gepland. Na de finale start ook de eigen programmering en het officiële theaterseizoen. 

In goede samenwerking met de verzekeraar en de gemeente als eigenaar van het pand, wordt er hard gewerkt aan schade- en herstelwerkzaamheden. Als deze zijn voltooid kan er worden opgeruimd en opgebouwd, om zo over een paar weken de deuren weer te kunnen openen voor publiek.

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15