• Hielke en Stefan Kruyt.
• Hielke en Stefan Kruyt. Foto: aangeleverd

The Gunnies: twee muzikale broers: ‘Onze nummers vertellen tijdloze en herkenbare verhalen’

Nieuws 404 keer gelezen

GOUDA • Tijdloze verhalen en melodieën. Dat is kern van de muziek van The Gunnies, gevormd door de broers Stefan en Hielke Kruyt. De Goudse broers timmeren samen muzikaal flink aan de weg. Op vrijdag 10 mei wacht hun eerste echte optreden tijdens het Gouds Geluk Foodfestival op het GOUDasfalt-terrein.

door Martijn Kuiler

Hielke (24) en Stefan (27) besloten enkele jaren terug hun krachten muzikaal te bundelen. Elk met hun eigen muzikale achtergrond en passie. 

“Al op jonge leeftijd deed ik ervaring op met produceren, zingen en gitaarspelen, en bracht solo zelf muziek uit”, vertelt Stefan. Hielke vult aan: “Ik begeleidde mezelf op gitaar en zong, maar dit bleef echter voornamelijk beperkt tot de slaapkamer. Onze wegen kwamen samen toen we het idee kregen om een Spaans nummer te maken.” 

Toch Nederlands

“Dit bleek het startpunt van een muzikale ontdekkingsreis te zijn, waarbij we al snel overschakelden naar het Nederlands, waar onze ware passie en kracht ligt. Ik schrijf de nummers en ben de leadzanger, terwijl Stefan onze nummers produceert, arrangeert en er een finishing touch aan geeft.”

Beide broers hebben hun wortels in Gouda. “Geboren en getogen.” Stefan woont in het centrum van de stad, terwijl Hielke in Rotterdam studeerde en daar sinds enkele jaren woont. “Maar ik ben vaak bij mijn broer of moeder in Gouda”, geeft Hielke aan. “Ook hebben we met z’n tweeën een studio in Gouda, waar we vaak in de avonduren en in het weekend te vinden zijn.”

Met onze muziek willen we mensen samenbrengen en een bepaald gevoel overdragen.

De broers hebben een helder doel voor ogen met hun muziek: “Mensen samenbrengen en een bepaald gevoel overdragen. Onze nummers vertellen tijdloze verhalen die voor iedereen herkenbaar zijn. Hoewel elk nummer z’n eigen betekenis heeft, laten we graag aan de luisteraar over om deze in te vullen.”

“Zo vertelt onze eerste release ‘Verhuizen naar Spanje’ een verhaal over een man die na een lange, doodgebloede relatie naar Spanje verhuist”, zegt Hielke. “Het daarna uitgebrachte ‘Plannen voor Morgen’ gaat over afreizen richting het zuiden, naar de Middellandse zee”, verduidelijkt Stefan.

Tijd vergeten

“Waar de sterren nog te zien zijn en de zon nog volop schijnt en waar niks er meer toe doet. De tijd vergeten. Het nummer past bij ons als broers en als band. We reflecteren veel en denken veel na over de wereld, maar als geen ander kunnen we ook het leven nemen zoals het op dit moment is.” 

Beide nummers staan op Spotify en verschillende andere streaming platforms. 

Het aankomende ‘Mensen’ is één van de nummers waar de broers het meest trost op zijn. “Een reflectie op de menselijke aard, hoe mensen altijd iets te klagen hebben, vaak hypocriet zijn en hun eigen belang op de wereld vaak overschatten. Ze zouden zich vaak wat minder druk moeten maken”, aldus Hielke. 

Volledig akoestisch

The Gunnies is sinds enkele maanden een band, waarin de broers Kruyt hun muziek volledig akoestisch en live ten gehore brengen. Hielke: “Ik ben de leadzanger. Stefan speelt gitaar en verzorgt tevens de achtergrond vocalen. We worden bijgestaan door drie getalenteerde muzikanten: Marciano op bas, Wytze op gitaar en Adriaan op drums.”

“We proberen om zoveel mogelijk podia te veroveren en onze muziek met een breed publiek te delen. Te beginnen op 10 mei op het Gouds Geluk Foodfestival.”

Buiten, onder de Franse zon, muziek maken wakkerde de creativiteit nog verder aan

Afgelopen week waren de broers in Zuid-Frankrijk om muziek te maken in het huis waar ze al heel hun leven komen. “Buiten, onder de Franse zon, muziek maken wakkerde de creativiteit nog verder aan”, zegt Stefan. “We hebben twee nummers gemaakt waar we echt heel trots op zijn”, vult Hielke aan.

“Die gaan we de komende tijd afmaken en dan hopen we ze voor de zomer uit te brengen”. ‘Weet je nog’ en ‘Einde van de dag’ heten de nummers die Stefan en Hielke in Frankrijk schreven. De ene is een echte zomerhit, zoals ze het zelf zeggen en de ander is een meer poëtisch ingesteld nummer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

De groep hield een sit-in voor het station.
Tientallen mensen bij Nakba-herdenking op het station met spreker Asmae Amaddaou Nieuws 21 uur geleden
• Wouter Kolff.
Wouter Kolff is de beoogde nieuwe commissaris van de Koning van Zuid-Holland Nieuws 15 mei, 16:17
• De bouw van het Ecopark werd tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering. Het project is inmiddels weer op het punt van voor de bouwstop.
Bouw Ecopark loopt volgens planning, voor de bouwvak weer in gebruik Nieuws 15 mei, 16:01