Afbeelding
Foto: Harry Veenendaal

Winnaar 2/6 van de World Press Photo Exhibition fotowedstrijd: Harry Veenendaal

Nieuws 943 keer gelezen

De winnende foto, met als thema ‘Democratie en rechtsstaat’, werd gemaakt op 15 augustus 2021, de dag dat Kabul in handen viel van de Taliban. De foto toont prof. dr. Abdul Rashidi, een paar minuten nadat hij door Nederlandse militairen is gered. Het symboliseert hoe Gouda even voor een paar vluchtelingen het middelpunt was van een intensieve repatriëringsactie ten tijde van een enorme internationale crisis. 

‘Vertrouwen in een toekomst’

Winnaar 2: Harry Veenendaal

Harry: “Op 15 augustus 2021 viel Kabul in handen van de Taliban. Op verzoek van PennState University en de NATO, heeft Mandeville Academy de vakgroep Comparative Law van de Kabul University gerepatrieerd. De operatie werd vanuit Gouda opgezet en gecoördineerd. Duizenden vluchtelingen stonden voor Kabul Airport tot de enkels in een open riool. In het donker was het voor Nederlandse militairen onmogelijk personen te onderscheiden wie op de repatriëringslijst stond.” 

“Mandeville Academy stond in rechtstreeks contact met Nederlandse militairen en de Afghaanse groep vluchtelingen ter plaatse. Wij adviseerden een oranje vlak op de telefoon te downloaden en daarmee te zwaaien waardoor zij meteen opvielen. Op de foto ziet u hoogleraar Abdul Rashidi, circa 5 minuten nadat hij was gered. Professor Rashidi woont met zijn gezin in Gouda, vlakbij Mandeville Academy waar hij momenteel doceert. De foto toont redding, hoop en vertrouwen in een toekomst voor vluchtelingen in Gouda.”

Oordeel jury: “De jury was onder de indruk van deze ingezonden versie op de World Press Photo Exhibiton. Ondanks dat de regels voorschreven dat de foto in Gouda genomen moest zijn en door de inzender gemaakt, maakte de diepgaande betekenis van de foto in Afghanistan een uitzondering rechtvaardig. De foto legt universele waarden van democratie en rechtsstaat vast en verbindt de Goudse gemeenschap met mondiale kwesties.”

World Press Photo Exhibition :

Het project Passengers, gepresenteerd als een multimediawebsite voor de Volkskrant, belicht verschillende persoonlijke verhalen van de mensen die in 2016 op die boot zaten terwijl ze een nieuw leven probeerden op te bouwen op het continent.

Alpha Oumar (28) komt uit Guinee, waar hij schrijven en literatuur studeerde. Omdat hij daar geen mogelijkheden op de arbeidsmarkt zag, besloot hij naar Europa te gaan. In augustus 2016 werd hij in een kamp in Brindisi, Italië, geplaatst, na een lange reis door Mali, Algerije en Libië. Uiteindelijk kreeg hij van de Italiaanse autoriteiten een verblijfsvergunning en vond hij een baan als fruitplukker in Palagiano, Italië. Hij droomt ervan in Italië herenigd te worden met zijn vrouw en zijn literatuurstudie voort te zetten.

Deze foto komt uit ‘Passengers’ de winnende serie (Open Format Europa) van fotograaf César Dezfuli. De fotograaf komt speciaal voor World Press Photo Exhibition 2023 naar Gouda op 14 en 15 december.

Bron: World Press Photo


 Foto: Cézar Dezfuli/World Press Photo

Bezoek hier de interactieve website.

Zes winnende Goudse varianten World Press Photo Exhibition uitgelicht

World Press Photo Exhibition komt naar Gouda. In het kader van de tentoonstelling werden Gouwenaars opgeroepen om hun foto, een Goudse variant op de World Press Photo, te delen.

Zes fotografen wonnen met hun foto’s, die ieder een ander verhaal vertellen. De foto’s tonen thema’s als klimaat, herdenken en vieren en samenleven en rechtsstaat.

In aanloop naar de expositie in de Chocoladefabriek worden de winnende Goudse foto’s in deze krant geplaatst, samen met een winnende foto van World Press Photo. Daarnaast zijn de zes foto’s straks te zien als side-expositie in de Chocoladefabriek.

Thierry van Vugt, juryvoorzitter: “Met deze wedstrijd geven de de World Press Photo-tentoonstelling ook onze eigen Goudse toegift. Een keuze maken uit alle inzendingen was best lastig. Een winnende foto moet spreken, uit zichzelf een verhaal vertellen. Naast een goede foto zijn, natuurlijk. Uiteindelijk was de jury gelijkgestemd en zijn deze zes foto’s als winnaars gekozen. Dank aan alle Goudse inzendingen!”

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden