Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

De strijd tegen zwerfvuil: Gouda onderzoekt de inzet ‘Schone Buurt Coaches’

Nieuws 1.008 keer gelezen

GOUDA • Het blijft een hardnekkig probleem: zwerfvuil. Nog altijd zorgt het voor veel overlast in de stad. Nu gaat de gemeente onderzoeken of er ‘Schone Buurt Coaches’ kunnen worden ingezet in de strijd tegen zwerfvuil en het verkeerd aanbieden van afval. Dat laat het college weten op aandringen van de Partij van de Arbeid.

Dit in in navolging van Alphen aan den Rijn, Den Bosch, Ede en andere plaatsen door het land. In Alphen aan den Rijn wordt sinds 2018 gewerkt met zogeheten ‘Schone Buurt Coaches’.

Bij deze aanpak wordt vanuit de gemeente een aantal medewerkers ingezet die zich uitsluitend richt op het stimuleren van duurzame afvalinzameling en het schoon houden van straten en buurten. Dat doen zij door middel van gerichte voorlichting in buurten en op scholen en via projecten waarbij inwoners worden betrokken en gestimuleerd zelf mee te doen bij het schoonhouden van de buurt.

Jan Kees Oppelaar, raadslid PvdA, raakte geïnspireerd door het voorbeeld in Alphen aan den Rijn. Daar zijn al positieve resultaten te zien. ‘Je ziet dat de inzet van ‘schone buurt coaches’ in Alphen aan den Rijn duidelijk heeft geleid tot minder meldingen van afvaloverlast, minder dumpingen en meer bewustwording. Ook in Gouda moeten we alles uit de kast halen om overlast van afval tegen te gaan, Schone Buurt Coaches passen daar goed bij.’

Linda Boot, directeur van afvalbedrijf Cyclus beaamt dat het probleem niet direct opgelost is: ‘Natuurlijk is het geen wondermiddel dat in één klap alle overlast oplost. Maar het is wel een waardevolle toevoeging aan de middelen die we hebben om Gouda schoon te houden.” 

De gemeente Gouda onderzoekt nu de mogelijkheden en komt hierop terug bij de raad.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thirza van het GHZ en Kees, Esther en Yolande van stichting Kans tegen Kanker.
Verwendag voor patiënten met kanker in Theaterbakkerij Nieuws 17 mei, 11:11
Wim Janssen werkt al 50 jaar als kunstenaar. Om dat te vieren opent hij twee weekenden een tentoonstelling met zeventig van zijn werken.
Kunstenaar Wim Janssen viert zijn 50-jarig jubileum met een tentoonstelling in zijn atelier en huis Nieuws 16 mei, 14:41
Afbeelding
Goudse delegatie op bezoek bij zusterstad Kongsberg Nieuws 16 mei, 12:46