Afbeelding

PvdA verzoekt om eigen beleid Gouda bij aanvraag BSN nummers asielzoekers

Algemeen 237 keer gelezen

GOUDA • De PvdA Gouda pleit voor een eigen beleid voor het verstrekken van een BSN nummer aan vluchtelingen die via het COA worden opgevangen door de IND. Dit is in Rotterdam al het geval, en de fractie wil daar een voorbeeld aan nemen.

Vluchtingen kunnen na 6 maanden een BSN nummer krijgen via de IND. Daar hebben vluchtelingen een verblijfsvergunning voor nodig. Maar door de huidige wachttijden, loopt de wachttijd hiervoor langer op. Dit kan nu oplopen tot 10 tot 15 maanden, schrijft de fractie. 

Eigen beleid
De gemeente Rotterdam heeft ervoor gekozen eigen beleid hierin te voeren. De gemeente verstrekt zelf na 6 maanden aan COA-vluchtelingen een BSN nummer, ook aan vluchtelingen die geen verblijfsvergunning hebben.

Max de Groot, fractievoorzitter PvdA: ‘Op de COA boot in onze stad hebben 85 bewoners geen BSN nummer die als zij in Rotterdam gehuisvest waren geweest, die wel gehad zouden hebben.’ Volgens de fractie zorgt het bezit van een BSN nummer ervoor dat de bewoners betaald werk kunnen vinden in Gouda. ‘Zo kunnen ze sneller en beter integreren.’ 

Dringende behoefte
Maar ook zorgt een BSN ervoor dat vluchtelingen een terugkeervisum kunnen aanvragen, en bestaat er volgens de fractie door de situatie in Turkije en Syrië, een dringende behoefte om tijdelijk naar hun familie te reizen.

De fractie hoopt dat de gemeente zo snel mogelijk naar Rotterdams model, of in samenwerking met Rotterdam, ook BSN nummers kan verstrekken, ‘om werken mogelijk te maken, maar ook zodat zij een paspoort met terugreis kunnen aanvragen.’

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thirza van het GHZ en Kees, Esther en Yolande van stichting Kans tegen Kanker.
Verwendag voor patiënten met kanker in Theaterbakkerij Nieuws 17 mei, 11:11
Wim Janssen werkt al 50 jaar als kunstenaar. Om dat te vieren opent hij twee weekenden een tentoonstelling met zeventig van zijn werken.
Kunstenaar Wim Janssen viert zijn 50-jarig jubileum met een tentoonstelling in zijn atelier en huis Nieuws 16 mei, 14:41
Afbeelding
Goudse delegatie op bezoek bij zusterstad Kongsberg Nieuws 16 mei, 12:46