V.l.n.r: Sjaak de Keijzer, Gerard van Ham, Theo Krins voor het Tapijthuis.
V.l.n.r: Sjaak de Keijzer, Gerard van Ham, Theo Krins voor het Tapijthuis. Foto: Sandra Zeilstra

Burgerinitatief voor verkoop een van de oudste panden van Gouda

Algemeen 2.475 keer gelezen

GOUDA • Het tapijthuis, het pand op Achter de Kerk 17, staat sinds het overlijden van beeldend kunstenaar Menno Meyer leeg. In dit pand hield hij jarenlang zijn galerie en atelier. Begin december staat het pand te koop gezet bij Klein Makelaardij. Voor drie Gouwenaars de aanleiding om een burgerinitiatief op poten te zetten.

Zij zien veel kansen voor bestemmingen in het pand met een rijke historie, die volgens hen passen binnen de cultuurhistorische omgeving waarin het pand gevestigd is. Met het burgerinitiatief vragen ze aandacht voor het pand en de mogelijkheden en vragen ze Gouwenaars om mee te denken over de invulling van het pand.

Jachtterrein
Sjaak de Keijzer, gepensioneerd stedenbouwkundige van de gemeente Gouda, nam hierin het voortouw. ‘Als stedenbouwkundige was de binnenstad mijn jachtterrein. Dit is een van de mooiste plekken van de binnenstad, een ‘Beschermd Stadsgezicht’. Verdeel de binnenstad in zones, dan is dit zone A.’ Hij zocht voor dit initiatief Theo Krins op (Samenwerkende Binnenstadondernemers Gouda, SBG) en Gerard van Ham (lid van de Historische Vereniging die Gouda). ‘Wij willen de positieve waakhonden zijn van de volgende bestemming van het pand,’ aldus de Keijzer.

Even terug in de tijd: het Tapijthuis is een laatmiddeleeuws pand, een van de oudste in de stad. Gelegen op een prominente plaats, in de bocht van het oude veenriviertje de Gouwe. ‘Het ligt aan de rivier waar het ooit begon,’ legt de Keijzer uit, terwijl hij naar het water wijst. ‘Dus wie weet hoe oud het is, waar het pand op gebouwd is.’ Het Tapijthuis dankt haar naam aan de Vlaamse wevers die hier eind 16e eeuw naartoe gevlucht waren, in gebouwen als deze pakten ze de draad weer op. Later is het gebruikt als school voor kinderen van rooms-katholieke Gouwenaren. Er volgde een bierbrouwerij en de vader van schrijver Herman de Man dreef hier begin van de 20e eeuw een ‘Venduhuis’. Sinds 1973 was het de galerie en later de werk- en woonplaats van kunstenaar Menno Meyer.

Open vizier
De Keijzer, Krins en van Ham, alle drie op hun eigen manier betrokken bij de binnenstad (zowel uit liefde voor de historie als voor de huidige levendigheid in het centrum), zien dan ook het liefst een waardige opvolger voor deze geschiedenis. Met open vizier, in samenspraak met de nabestaanden en de makelaar. ‘We hopen dat er iemand langskomt met liefde voor het pand en de historische kansen en waarden ervan zien. We proberen geïnteresseerde kopers te mobiliseren en hopen dat de ideale kandidaat naar boven komt drijven die in het licht van de historie iets met het pand wil doen.’

Het burgerinitiatief is dan ook opgezet met de doelstelling om het pand in zijn historische waarde te laten, en als eerbetoon aan Menno Meyer te houden. ‘Hij speelde een actieve rol in de discussies over de toekomst van onze binnenstad en in zijn atelier waren mensen altijd welkom,’ legt de Keijzer uit. Een soortgelijk initiatief zien ze dan ook graag terug in het Tapijthuis. ‘We denken bijvoorbeeld aan een mini-formaat van een bierexperience,’ legt Krins uit. ‘Of een kunstenaar of een Goudse ambacht. Dat past goed bij de historie van het pand.’

Constructieve modus
Ook belangrijk: iemand die weet wat je met het pand kunt doen. ‘Het is een uitdagend pand, maar iemand met liefde voor zulke panden kan dat.’ Het pand van 231 vierkante meter heeft een bestemmingsplan met woonfunctie en 50 vierkante meter woon-gerelateerde bedrijfsruimte, zoals een atelier of een klein kantoor. ‘Wij hebben ingezet op: laten we in een constructieve modus zitten, dit is een uniek pand. Als iemand zich meldt met een plan dat een beetje afwijkt, dan moet daar ruimte voor zijn,’ zegt Krins.

Het drietal roept mensen met ideeën op om het pand en de mogelijkheden hiervan eens goed te bekijken. En iedereen met ideeën of vragen, kan contact opnemen via tapijthuisgouda@gmail.com

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden