Gouda wil de starterslening verruimen. Dat stelt het college voor aan de gemeenteraad.
Gouda wil de starterslening verruimen. Dat stelt het college voor aan de gemeenteraad. Foto: 123rf.com

Gouda wil voorwaarden startersleningen verruimen: ook voor nieuwbouw en hogere koopprijs

Nieuws 432 keer gelezen

GOUDA • Gouda wil de voorwaarden voor het verstrekken van startersleningen verruimen. De regeling moet beschikbaar worden voor de koop van nieuwbouwwoningen en de maximale koopprijs wordt verhoogd. Dat stelt het college voor aan de gemeenteraad.

Met de starterslening kunnen starters tussen de 18 en 35 jaar extra geld lenen, bovenop de hypotheek van de bank. Dit om de koop van een eerste woning haalbaar te maken. 

Steuntje in de rug

De regeling is op dit moment alleen te gebruiken voor de koop van een bestaande woning. Door hier nieuwbouwwoningen aan toe te voegen, maken starters meer kans om een huis te kunnen kopen, zegt wethouder Jan Kees Oppelaar. “Starters komen er in de huidige woningmarkt heel moeilijk tussen, dus dit extra steuntje in de rug kunnen ze goed gebruiken.”

Ook stelt het college daarnaast voor de maximale koopprijs te verhogen naar de landelijke grens voor betaalbare koopwoningen. Die is voor het jaar 2024 vastgesteld op 390.000. Op dit moment ligt de maximumprijs voor startersleningen nog op 369.750 euro. 

Hiervoor stelt het college 475.000 euro beschikbaar. Daarmee kunnen zo’n 19 extra startersleningen verstrekt worden. 

Sinds de invoering van startersleningen, in 2013, zijn in totaal 131 leningen verstrekt. Inmiddels zijn daarvan 53 leningen al weer afgelost, zegt Gouda. Dat geld vloeit terug in het fonds en wordt ingezet voor nieuwe aanvragen van starters.

‘Behoefte is groot’

“De laatste jaren zien we een stijging van het aantal aanvragen. De behoefte aan startersleningen is dus groot. Ze kunnen voor Gouwenaars die eindelijk hun eerste huis willen kopen net het verschil maken. Met deze verruimingen bieden we hen meer mogelijkheden op de krappe woningmarkt”, aldus wethouder Oppelaar.

De gemeenteraad buigt zich voor de zomer over het voorstel. Als de raad akkoord is, zijn de nieuwe voorwaarden per direct van kracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden