• Vrijwilligers, medewerkers en wethouder Anna van Popering openden de locatie officieel.
• Vrijwilligers, medewerkers en wethouder Anna van Popering openden de locatie officieel. Foto: S ZEILSTRA

Nieuwe locatie Vluchtelingenwerk officieel geopend

Nieuws 1.025 keer gelezen

GOUDA • Vluchtelingenwerk Gouda heeft een nieuw onderkomen. Al in december verhuisden zij naar de Boelekade 1 en op dinsdag 6 februari werd de nieuwe locatie officieel geopend. 

Vluchtelingenwerk was voorheen gevestigd aan het Stationsplein. Op die plek worden woningen gebouwd, dus om die reden moest er een nieuwe plek worden gezocht. De stichting heeft een mooi onderkomen gevonden in het pand aan de Boelekade. Zij zitten nu samen met een aantal andere organisaties in één gebouw.

Vluchtelingenwerk betrekt hier een gedeelte van de derde etage. Hier hebben zij onder andere twee spreekkamers tot hun beschikking, zodat de vrijwilligers rustig een gesprek kunnen voeren met cliënt(en) en een eventuele tolk.

De ondersteuning van statushouders is belangrijk, en de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk spelen hierbij een grote rol, benadrukte de aanwezige wethouder Anna van Popering. 

Eén jaar ondersteuning
‘Wanneer statushouders naar hun eigen woning in Gouda verhuizen, komt er ontzettend veel op hen af: verhuizen naar een onbekende stad, de Nederlandse taal leren en de weg vinden in een doolhof van regelgeving’, vertelt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. ‘De vrijwilligers helpen ze bij hun integratie in de Nederlandse samenleving. Vanaf het moment van huisvesten in Gouda ondersteunen vrijwilligers de statushouders één jaar.’

Momenteel zijn er ongeveer 20 vrijwilligers en tolken actief voor Vluchtelingenwerk in Gouda. ‘Het is een ontzettend leuk team met bevlogen vrijwilligers die zich met ziel en zaligheid inzetten om statushouders zo goed mogelijk te begeleiden.’

Goede start
De vrijwilligers zorgen ervoor dat de statushouders een goede start binnen de gemeente hebben, en begeleiden hen naar zelfredzaamheid. Ze helpen onder andere bij praktische zaken: de aansluiting van gas, elektra en water, verzekeringen, toeslagen, een huisarts zoeken, het regelen van onderwijs voor kinderen, en nog veel meer.

Vluchtelingenwerk is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, (Arabisch sprekende) tolken en studenten die een stageplek zoeken. Geïnteresseerd?Mail dan naar gouda@vluchtelingenwerk.nl, bel naar 0182-541580 en vraag naar Anouk Ketelaars of Inge Beukes. Aanmelden kan ook via https://vrijwilligers.vluchtelingenwerk.nl

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden