Jacoba van Beieren, (1401-1436) gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen en woonde kort in het kasteel van Gouda waar ze hulp van de Goudse Schutters kregen in haar veldtochten.
Jacoba van Beieren, (1401-1436) gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen en woonde kort in het kasteel van Gouda waar ze hulp van de Goudse Schutters kregen in haar veldtochten. Foto: PR

De Goudse connectie van Jacoba van Beieren

Algemeen 1.140 keer gelezen

GOUDA • De Nieuwerkerkse kunstenaar Birgitta Sundström Jansdotter schilderde zes vrouwen in de rood-witte kleuren van de Goudse vlag die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Gouda. Ze neemt met de schilderijen deel aan een expositie op GOUDasfalt in het kader van het 750-jarig bestaan van de stad.

Het kunstproject ‘Ingezetenen, waar de expositie onderdeel van is, loopt van 20 juli tot en met 10 september. Het is een kunstproject, waarin de Goudse bewoners onderdeel zijn van een bijzonder kunstwerk. Aan de tentoonstelling nemen eveneens meerdere Gouds ingezeten kunstenaars deel. Resultaat is een verrassend veelzijdig en boeiende kunstroute op het fraaie industriële terrein van GOUDasfalt, in verbinding met de locatie en de reeds aanwezige initiatieven.

Met elkaar maken zij verbinding zichtbaar, geven zij beeld en stem aan ‘The Talk Of The Town’ en geven zij Gouda aan de toekomst door. Net als een stad is het kunstproject in beweging, in ontwikkeling. Een aantal kunstenaars heeft reeds bij aanvang het kunstwerk geïnstalleerd. Andere kunstenaars werken in de zomer door, ontwikkelen hun werk verder. Het proces is zichtbaar voor het publiek, telkens is er weer iets nieuws te zien.

Op zaterdagen zijn er rondleidingen door exposerende kunstenaars. In september wordt het tot stand gebrachte op bijzondere wijze overgedragen aan het Gouda van de toekomst.

Deelnemende kunstenaars: Arjenne Vossepoel, Birgitta Sundström Jansdotter, Eenvoudige vrouwen (EV), Fenna ter Haar, Jan Mostert, Johan Sietzema, Kees Hendriks, Maja Etman, Manja Kindt, Marin de Jong, Marrianne Waalwijk, Matthé van Oostrom, Nelly Geluk, Paul Daelman, Ria Volk, Stellan Aanhane. 

Meer weten over het project? Kijk op de website.

Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden