Logo goudsepost.nl


Het organiserende team van Zotte Zaterdag is er helemaal klaar voor. Foto: Marianka Peters
Het organiserende team van Zotte Zaterdag is er helemaal klaar voor. Foto: Marianka Peters

Zotte Zaterdag met vol programma

Gouda - Met een knipoog naar 'Lof der Zotheid' viert Gouda ieder jaar in oktober Zotte Zaterdag. Dit jaar alweer voor de zesde keer op zaterdag 14 oktober met een bomvol programma.

Op deze dag maken we een sprong in de tijd, naar het Gouda van 1511. De periode van kaasmakers en bierbrouwers, van priesters en schouten, van lakenververs en koopmannen. De tijd van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers in plaats van internet, ledverlichting en tv.

De organisatie van dit evenement is overgedragen van de gemeente naar de Garenspinnerij, en samen met de oude deelnemers belooft het dit jaar een extra groot evenement te worden. Dick Markvoort, projectleider van Zotte Zaterdag: "Als je in 2022 het 750 jarig bestaan van Gouda groots wil vieren, moet je daar nu mee beginnen." Wat natuurlijk blijft is de 'Zotte Intocht'. Een bonte stoet van muzikanten en andere middeleeuwers trekt door de stad. Deze optocht start voor het eerst op het Erasmusplein.

De ambachtenmarkt op 'de ster' voor het stadhuis komt ook terug. Arti Legi en de Agnietenkapel doen ook weer mee. Het aantal activiteiten is flink uitgebreid. Er staan meer dan vijftig activiteiten op het programma. Er is vooral voor kinderen veel te doen. Er zijn oude ambachten, kinderspellen, een misdaadspel, het meebouwen aan het grootste kasteel van Lego en nog veel meer. De Sint Jan verleent voor het eerst haar medewerking aan dit evenement en dat maakt heel veel mogelijk. Binnen is van alles te zien, te doen en te horen. Achter de Sint Jan komt een tweede ambachtenmarkt, middeleeuwse kinderspellen in de museumtuin. "We bieden de bezoekers nu een route aan zodat ze het hele programma kunnen meemaken." Vanaf het Vroesenpark gaat de route de Molenwerf door en dan over de Oosthaven weer naar de markt. Wat bijzonder leuk is dat de spelers van Goudsch Getij optreden voor de Sint Jan, met een Zotte Marckt. De spelers van de Goudse Komedie spelen achter de Sint Jan en in de Molenwerf. Ook als het weer wat minder zou zijn, is er toch nog een bijzonder binnenprogramma.

Marianka Peters
Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox