Afbeelding

Lozingen in het water oplossen in Gouda mogelijk niet haalbaar

Algemeen 869 keer gelezen

GOUDA • In Gouda zijn in de Museumhaven, maar ook zeker zes woningen in de binnenstad, niet aangesloten op het riool. Hierdoor worden er nog altijd lozingen in het water gedaan. De gemeente laat nu weten een onderzoek te kunnen doen naar de kosten, maar dat een oplossing mogelijk niet helemaal haalbaar is. 

Eerder stelde de PvdA vragen over deze lozingen. De partij wil zowel de historische schepen in de Museumhaven als de woningen in de binnenstad het liefst zo snel mogelijk aansluiten op het riool, onder andere omdat de partij zich zorgen maakt om de gezondheid van bewoners. Bewoners van de Museumhaven denken daar anders over. Zij zien zelf de waterkwaliteit juist verbeteren, lieten zij weten. 

De PvdA wil dat de lozingen zo snel mogelijk worden opgelost; dat betekent zowel de schepen op de Museumhaven als de woningen in de binnenstad aansluiten op het riool. Dit gaat echter niet zomaar. Al eerder liet een van de bewoners weten dat hier al eerder pogingen toe zijn gedaan door zowel de gemeente als bewoners, en dat het zowel ingrijpende aanpassingen en daardoor hoge kosten met zich meebrengt. ‘Een en ander is echter alle drie de keren gestrand op onoverkomelijke technische eisen en hoge kosten,’ liet oud-bewoner Peter Fokkens weten. 

Mogelijk niet haalbaar

Het college laat weten dat om de kosten te onderzoeken een nieuw project kan worden gestart, maar dat het oplossen van het probleem mogelijk niet haalbaar is. Ook de gemeente refereert hier aan pogingen uit het verleden: ‘Er zijn in het verleden al meerdere projecten uitgevoerd om ongezuiverde lozingen aan te sluiten op het gemeentelijke riool. Bij het laatste project zijn panden voor zover mogelijk aangesloten.’ Er is toen ook onderzocht of schepen in de museumhaven konden worden aangesloten. Bij een aantal schepen en panden zijn daarvoor ingrijpende aanpassingen nodig waarvoor uitvoerig bouwkundig onderzoek noodzakelijk is.

Geen capaciteit

De gemeente laat nu weten dat het wel mogelijkheden ziet om onderzoeken welke kosten hier precies gemoeid mee zijn, maar dat er op dit moment geen budget en capaciteit voor beschikbaar is. Dit jaar wordt het huidige Gemeentelijke Riolering Plan (GRP) geëvalueerd met de raad. Het college laat weten dat als de meerderheid van de raad het belangrijk vindt, het kan worden meegenomen in die plannen.

Max de groot, voorzitter van de PvbA, laat het er niet bij zitten. ‘We zullen er, als het GRP besproken wordt, weer voor pleiten dat er geld beschikbaar wordt gesteld om onderzoek te doen. Klaarblijkelijk gebeurt het anders niet. Ik hoop dat men bereid is om een eerste stap te maken. Als we dit definitief willen oplossen, zullen we eerst een grondig onderzoek moeten uitvoeren.’

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden