RFC Gouda streed voor elke meter.
RFC Gouda streed voor elke meter. Foto: Jan van den Berg

RFC Gouda op weg naar kampioenschap

Sport 805 keer gelezen

GOUDA • RFC Gouda kan de titel nauwelijks meer ontgaan na de 13-7 zege op concurrent Rotterdamse Studenten 2. Promotie is welkom voor de talenten.

Een enerverend duel dat veel kracht kostte en tot de laatste minuut spannend bleef. RFC Gouda-coach Reinier Delport gaf toe dat het eindsignaal van de arbiter van hem best eerder had mogen klinken. ,,Een 13-7 voorsprong is zomaar weg na een try en kick van de tegenstander. Gelukkig werd er briljant verdedigd door mijn team. Steeds drukken zetten en elke doorgang blokkeren. Zo konden de we de aanvalsgolven teniet doen. Dat was cruciaal in deze topper.”

RFC Gouda en Rotterdamse Studenten 2 zijn met stip de sterkste rugbyteams in de derde klasse. Ze verslaan elke tegenstander met grote cijfers. Alleen de onderlinge ontmoetingen zijn spectaculair. RFC Gouda verloor op de eerste competitiedag met 17-15 van de Rotterdammers en hadden dus iets goed te maken.

Nerveus
Bovendien was voor de wedstrijd duidelijk dat de winnaar min of meer het kampioenschap zou kunnen vieren. Daarom waren beide teams nerveus. Vraag het maar aan de 18-jarige Ties Witzier, die met twee try’s een groot aandeel had in de overwinning. De center, eindexamenleerling van het Coornhert Gymnasium, had de hele zaterdag in rust doorgebracht om zich te kunnen focussen op de topper.

Hij scoorde dan ook in de eerste de beste aanval van RFC Gouda. Teamgenoot Nander de Bruin mikte de bal vervolgens naast de palen. ,,Er stond veel wind. Je moet dan geluk hebben”, luidde zijn excuus. Na de 5-0 dook de Rotterdamse Studenten met snel spel op de nog jubelende Gouwenaars. Enkele minuten later stond er 5-7 op het scorebord en lag de wedstrijd weer geheel open.

Wind in de rug
Er volgde een heuse slijtageslag, waarin leek dat Rotterdamse Studenten iets meer inhoud had. Ze hadden echter niet gerekend op het tactische concept van coach Delport die met de wind in de rug de bezoekers liet insluiten. Via een benutte kick van Nander de Bruin kwam RFC Gouda op 8-7 en een fraaie run van Ties Witzier zorgde voor 13-7.

De winst leidde na afloop tot juichen, knuffelen, zoenen en meters bier. RFC Gouda treedt nog twee keer aan op eigen veld en kan dus de titel met de supporters vieren. Duels tegen Te Werve en SVRC staan op het menu.

Promotie is belangrijk voor de ontwikkeling van de talenten, voegde Delport er aan toe. ,,Vorig seizoen eindigden we als nummer twee achter Hoek van Holland. Dat was niet zo erg, want daardoor konden de jonge spelers nog een jaartje wennen aan het volwassen rugby. En je ziet waar dat toe leidt.”