• Dolf Taekema.
• Dolf Taekema. Foto: Jan van den Berg

Belastingservice Ouderen helpt ouderen mogelijk voor het laatste jaar: ‘Kas is binnenkort gewoon leeg’

Nieuws 516 keer gelezen

Martijn Kuiler

GOUDA • De BOG helpt ouderen weer met hun belastingaangifte, mogelijk voor het laatste jaar. “Geen geld betekent opheffing.”

De BOG, voluit Belastingservice Ouderen Gouda, is afhankelijk van gemeentelijke subsidie. Bestuurslid Dolf Taekema (75) benadrukt de dringende situatie van de vereniging. “In 2018 opgericht vanuit onafhankelijke ouderenbonden, zijn wij er voor álle ouderen in Gouda.” 

“Aanvankelijk steunden GoudApot en de Rabobank ons vier jaar lang. In 2022 ontvingen we nog 500 euro subsidie van de gemeente Gouda, waardoor we nog een jaar vooruit konden. Echter, onze aanvraag voor 2023 werd afgewezen. Maar we maken wel gewoon kosten. Zonder nieuw budget moeten we onze vereniging dan ook opheffen, want onze kas zal binnen enkele maanden echt leeg zijn.”

Gezien als duplicaat
Op de vraag waarom de subsidie niet werd toegekend, antwoordt Taekema: “We worden gezien als een duplicaat van bijvoorbeeld de Papierwinkel, die ook Gouwenaars helpt bij hun belastingaangifte.”

Volgens Taekema is er echter een belangrijk verschil: “Bij de Papierwinkel moeten mensen zelf langsgaan, met documenten en benodigdheden in de hand. Bovendien moeten ze een DigiD hebben. Wij zijn de enige organisatie die aan huis komt om ouderen te helpen bij het invullen van hun belastingaangifte op hun eigen computer.” 

Op eigen computers
“De meesten van onze hulpvragers zijn echter onbekend in de digitale wereld en hebben vaak helemaal geen computer. Dan verzamelen we alles en vullen we de aangifte voor hen in met een machtigingscode op onze eigen computers. Natuurlijk krijgen deze mensen een uitgeprinte versie voor hun eigen ‘archief’.”

Het afgelopen jaar heeft de BOG zo meer dan vijfhonderd Gouwenaars geholpen. “Dit aantal zal naar verwachting toenemen, want het aantal ouderen in de samenleving groeit. En die mensen willen wij niet in de kou laten staan. Met twaalf invullers is daar nog wel ruimte voor.

Persoonlijk langsgaan
De BOG biedt hulp bij belastingaangifte aan voornamelijk ouderen met een bescheiden inkomen. Taekema legt uit: “Door persoonlijk bij hen langs te gaan, kunnen we ook andere financiële zaken signaleren en in kaart brengen.”

“Zo helpen we hen financieel gezond te blijven en bieden we inzicht in hun geldzaken. We kunnen bijvoorbeeld ondersteunen bij het aanvragen van toeslagen en subsidies, zoals de energietoeslag. Of we verwijzen ze door naar andere instanties als er financiële problemen zijn.” 

Frustrerend
De BOG heeft bezwaar aangetekend tegen het niet toekennen van de subsidie. Vrijdag mocht ze haar verhaal doen bij de bezwaarcommissie. “Het is frustrerend dat we zoveel inspanning moeten leveren om erkend te worden, maar nu rest ons niets anders dan afwachten op de uitspraak.”

De BOG doet goed werk, de vraag is of de gemeente dat met gemeenschapsgeld moet vergoeden, reageert de gemeente. “Temeer daar we dit als gemeente ook zelf al hebben geregeld, namelijk met de inloopspreekuren van de Papierwinkel, onderdeel van ons Sociaal Team. Daar zijn kwetsbare inwoners die zich zonder hulp niet kunnen redden van harte welkom.” 

Even de deur uit
“Daarvoor moeten ze even de deur uit, maar als gemeente stimuleren we dat mensen zo lang mogelijk mobiel blijven en onder elkaar komen; het is wat dat betreft in de buurthuizen gezellig en goed toeven. En voor mensen die moeite hebben met DigiD, is er een speciaal Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek in de Chocoladefabriek; ook waar worden onze inwoners gratis en met plezier geholpen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden