Het festival Gouda Maakt Toekomst ontving de grootste bijdrage.
Het festival Gouda Maakt Toekomst ontving de grootste bijdrage. Foto: Jan van den Berg

GoudApot steunde 152 Goudse initiatieven voor ruim 180.000 euro

Nieuws 560 keer gelezen

GOUDA • GoudApot heeft in 2023 152 initiatieven die Gouwenaren met elkaar in verbinding brengen met een financiële bijdrage ondersteund. De stichting ondersteunde deze initiatieven met ruim 180.000 euro. Toch doen nog te weinig Gouwenaars een beroep op het fonds, zegt GoudApot. 

De gesteunde initatieven, van 100 euro tot 11.000, waren dat jaar divers, meldt de stichting. Van heel kleinschalig tot stadsbrede activiteiten. De kleinste bijdrage was 100 euro voor het Deelcafé Gouda, de grootste bijdrage het Festival Gouda Maakt Toekomst, van 11.000 euro.

GoudApot ontvangt jaarlijks subsidie van de gemeente Gouda om verbindende initiatieven mogelijk te maken. De aanvragen worden door dertig Gouwenaars beoordeeld die dat op vrijwillige basis doen. 

Minder dan het jaar daarvoor
Ondanks dat er meer aanvragen waren dan de afgelopen jaren, was het totaalbedrag, 182.272 euro, toch minder dan 2022. ‘Vooral omdat er minder grote aanvragen waren en niet alle toegekende bijdragen ook feitelijk zijn uitgegeven’, aldus GoudApot.

De toegekende wijkactiviteiten zijn aardig over de stad verspreid, zegt de stichting. ‘Alleen Bloemendaal/Plaswijck springt er in positieve zin uit en Achterwillens en Oosterwei blijven wat achter. We willen graag alle wijken en buurten goed bedienen.’

Te weinig beroep op GoudApot
Gouwenaars met een andere culturele achtergrond doen nog te weinig beroep op de financiële mogelijkheden, zegt de stichting. ‘Dat geldt ook voor geïnteresseerden die onze procedure te ingewikkeld vinden.’

Beter bereiken 
Die doelgroepen wil de stichting beter bereiken. Bijvoorbeeld door een grotere naamsbekendheid en laagdrempeligheid. ‘We zoeken ook mensen en organisaties die hier een bijdrage aan willen en kunnen leveren. GoudApot biedt nu al een helpende hand voor Gouwenaars die een aanvraag overwegen.’ Dat maakt de kans op afwijzing kleiner.

Die hulp (via info@goudapot.nl) leidt niet automatisch tot een toekenning, maar de kans op afwijzing is kleiner.

De aanvragen in het kort
De toegekende aanvragen: voor culturele activiteiten: €50.000, voor maatschappelijk €70.000, voor jeugd en spelen €37.000, voor natuur €10.000, voor sport €5600 en voor wijkactiviteiten €25.000 (cijfers afgerond). Hulp bij een aanvraag kan via info@goudapot.nl
Het jaarverslag is terug te vinden via www.goudapot.nl en Facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden