Afbeelding

GRTC Excelsior: 90 jaar lekker rammen op twee dunne bandjes

Sport 1.188 keer gelezen

GOUDA • GRTC Excelsior bestaat op 30 september 90 jaar. De komende maanden staan in het teken van de festiviteiten.

De geschiedenis van de Goudse wielervereniging begint in 1932, als de in Gouderak woonachtige Belg Sjef Cleiren een wielerbaan bouwt langs de Bodegraafsestraatweg. In de jaren heeft GRTC Excelsior op meerdere locaties haar domicilie, zoals parcoursen in Nieuwerkerk aan den IJssel en de Botlek en een houten keet aan de Burgemeester van Reenensingel. Van 1981 tot 1992 op de Groenheuvel en in 1992 aan de Kampenringweg. In 2001 verhuist GRTC Excelsior naar de nieuwe eigen wielerparcours aan het Kale Jonkerpad in de Goudse Hout.

Hier heeft de vereniging de mogelijkheid om in de natuur op een afgesloten parcours wedstrijden te rijden en met alle leden voor en na een toerrit samen te komen in het eigen clubhuis. Het clubhuis draagt de naam van de heer G.W. Oussoren, de in 2019 overleden legendarische voorzitter die maar liefst 20 jaar de voorzittershamer hanteerde.

Verschillende disciplines

GRTC Excelsior is een club voor elk wat wils en is actief in de verschillende disciplines binnen de wielersport. De jeugd heeft demogelijkheid om onder goede begeleiding te trainen en wedstrijden te rijden en voor de actieve leden organiseert de vereniging het hele jaar door toerritten en wedstrijden; vanaf maart tot en met september zijn er op het clubparcours aan de Goudse Houtsingel (vrijwel) elke zondagochtend en woensdagavond wedstrijden voor alle categorieën. Aan de zondagochtend- en woensdagavondwedstrijden zijn klassementen verbonden.

Clubkampioenschappen

In de wintermaanden zijn er elke zondagochtend veldritten op de groenstrook ‘De Groene Wal’ bij de Goudse Poort. Rijders op de traditionele cyclocross fietsen, maar ook gravellaars en mountainbikers kunnen hier aan mee doen. Naast deze wedstrijden worden ook clubkampioenschappen (weg, veld, tijdrijden) en de Ronde van Gouda georganiseerd. Voor fietsers die liever recreatief bezig zijn is er de toerafdeling. Wekelijks trekken zij erop uit voor toertochten variërend van 60 tot wel 200 kilometer en daarbij wordt er in verschillende groepen gestart om de snelheden op elkaar af te kunnen stemmen.

Bescheiden viering

GRTC Excelsior organiseert in de maanden september en oktober drie activiteiten om het 90-jarig jubileum op bescheiden wijze te vieren:
Zaterdag 10 september is er een gezamenlijke toertocht voor renners en toerders. De tocht wordt gereden langs verschillende wielerverenigingen in de regio (wielervereniging Avanti, Alphen aan den Rijn, Leidse Ren- en Toervereniging Swift, Haagse wielervereniging HSK Trias en de Rotterdamse Wielren Combinatie AHOY). Er zijn twee afstanden, 90 en 125 kilometer, die met verschillende snelheden zullen worden gereden.

Zaterdag 17 september is er een aantal clubactiviteiten op en rond het clubhuis, met aansluitend een groot feest. Op donderdagavond 13 oktober wordt een lezing gegeven door een of meerdere personen uit het Dolmans SD Works Team. Een oud renner/renster en/of een begeleider van het team komen die avond vertellen over het bestaan als toprenner, de koers, het begeleiden van een topvrouwenteam en de maatschappelijke rol die ze daarbij spelen.

Informatie over GRTC Excelsior is hier te vinden.

Gerrit Schinkel

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie