Recht op fatsoenlijk bestaan

gouda • Het Informeel Netwerk Gouda (ING Gouda) organiseerde op dinsdag 19 maart een bijeenkomst in Gouda over bestaanszekerheid. Ongeveer 60 vertegenwoordigers van een aantal aangesloten vrijwilligersorganisaties lieten zich bijpraten over dit onderwerp. 

Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over de manier waarop het gemeentebestuur van Gouda aan de slag is met armoedebestrijding en kansenongelijkheid. Bestaanszekerheid gaat over het hebben van voldoende inkomen en werk dat loont. Maar ook over een goede gezondheid, betaalbare en duurzame huisvesting, een adequate opleiding, gezonde sociale relaties en een zinvol leven.

Rijk en vrijwilligers nodig 
Wethouder Jan Kees Oppelaar vertelde dat er landelijk gezien een miljoen mensen op of onder de armoedegrens met problematische schulden leven. Het NIBUD heeft berekend dat de laagste inkomens er zelf nog op achteruit zullen gaan. Gemeenten kunnen dat niet alleen aanpakken. Het rijk is daarbij nodig. En: vrijwilligersorganisaties zijn daarbij ook onmisbaar.

Dáár hoefde hij zijn publiek niet van te overtuigen. De gezamenlijke vrijwilligersorganisaties spannen zich tot het uiterste in om mensen die kampen met geldzorgen, huisvestingsproblemen, gezondheidsklachten, eenzaamheid etcetera te ondersteunen en begeleiden. Zij weten dat bestaanszekerheid over meer dan geld gaat. Steeds meer mensen kampen met wat genoemd wordt ‘complexe multiproblematiek’.

Elf procent
In Gouda leeft 11 procent van de huishoudens onder de armoedegrens. Het gaat om 8000 volwassenen. 1500 kinderen groeit op in armoede. De gemeente Gouda voert een driesporenbeleid: biedt financiële regelingen voor inwoners met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm, ondersteunt bij de aanpak van schulden en zet in op preventie en vroegsignalering.

Veel vrijwilligersorganisaties bieden ondersteuning bij het aanvragen van regelingen. De wethouder hoort graag welke problemen zich daarbij voordoen om de toegang nóg laagdrempeliger te maken en nog meer mensen te bereiken die recht hebben op ondersteuning.

Deuren openen
IN Gouda was te gast in de Irishof in Goverwelle. De coördinator Welzijn van de Irishof, mevrouw Sanne Vos, vertelde over de plannen om de deuren te openen voor mensen uit de wijk en hen daarmee meer te betrekken bij de 105 bewoners, bijvoorbeeld met gezamenlijke maaltijden, mantelzorg en een maatjesproject.

Verbinding maken stond ook centraal in de pitches die verschillende vrijwilligersorganisaties gaven om meer bekendheid te geven aan hun projecten: Samen Oplopen, Hip Helpt, Rode Kruis, Palet Welzijn, Humanitas, Belastingservice Ouderen Gouda, Kernkracht, Swanenburgshofje, Buurtvoorlichters en Stichting Present lieten van zich horen. Het publiek herkende zich in de bijdrage van Berthie Melissen over ‘positieve gezondheid’. Bij de borrel achteraf wisten de deelnemers elkaar goed te vinden en werden gegevens uitgewisseld.

IN Gouda is een informeel netwerk van vrijwilligersorganisaties en initiatieven in het sociaal domein. Het netwerk IN Gouda bestaat momenteel uit 88 Goudse organisaties.