• De Kaaswinkel werd donderdag officieel geopend.
• De Kaaswinkel werd donderdag officieel geopend. Foto: Jan van den Berg

Deuren Kaaswinkel geopend aan de Markt

gouda •  Gouda is een kaaswinkel rijker. Eerder werd de Tapperij omgetoverd tot de Kaasbar, nu wordt de horecagelegenheid vergezeld door de Kaaswinkel, die op donderdag 21 maart officieel naast de bar is geopend. 

De Tapperij, een begrip in Gouda, was toe aan vernieuwing. Ton Vergeer, eigenaar van zowel de Tapperij als Barbier, wist al wel wat hij wilde. Toen Rik Dijkgraaf, manager van de Waag, in Maastricht zat en daar de kaasbar als hotspot zag, was het plaatje snel compleet, vertellen ze.
Dat was de transformatie van De Tapperij tot Kaasbar Gouda.

Dat plaatje is nu nog completer, vertelt het duo. Het idee om naast de bar een kaaswinkel te openen ontstond al snel. De winkel wordt geopend in samenwerking met Coöperatie De Producent. Dit Goudse bedrijf is eigendom van 23 lokale boeren.

Uit de omgeving
'We verkopen dus alleen boerenkazen uit de omgeving', vertelt Vergeer. 'Iedereen was gelijk enthousiast over het idee. Het plaatje is voor ons compleet.'  In de winkel worden 42 soorten kaas verkocht.

Inmiddels komen er alleen Goudse mensen te werken en is het hele team klaar voor het seizoen. Zoals pensionado Hans Schouten, die het leuk vindt om een paar dagen per week in de winkel te komen werken. 

Kaas keert terug
De Goudse kaas, wordt al eeuwenlang door boeren rondom Gouda wordt gemaakt, vertelt Vergeer. Vroeger kwamen boeren naar de Markt om te handelen, te wegen en te keuren.
Nu keert de kaas via De Producent weer terug op de Goudse Markt. 'Daar mag de Gouwenaar trots op zijn, en de toerist moet ze proeven', aldus Vergeer.

De winkel is te vinden aan de Markt 4.

q www.kaaswinkelgouda.nl