• Het sleutelkoord is nu gratis af te halen bij het Huis van de Stad.
• Het sleutelkoord is nu gratis af te halen bij het Huis van de Stad. Foto: Astrid den Haan

Sleutelkoord voor verborgen handicaps

GOUDA • Een vrolijk sleutelkoord van zonnebloemen tegen een groene achtergrond: voor mensen met een verborgen beperking kan het een wereld van verschil maken. Met het koord laten zij discreet zien extra steun, hulp of wat meer tijd nodig te hebben. Het sleutelkoord is vanaf nu gratis op te halen aan de balie in het Huis van de Stad. 

Het sleutelkoord met daarop zonnebloemen is overgewaaid uit Groot-Brittannië en is dan ook beter bekend als ‘Hidden Disabilities Sunflower Keycord’. Inmiddels is het een wereldwijd erkend symbool voor niet-zichtbare handicaps. Door het koord te dragen, geven mensen aan een verborgen handicap te hebben. Bijvoorbeeld aan baliepersoneel winkelmedewerkers of zorgverleners. Nu heeft de gemeente Gouda het idee ook omarmd. 

Dat is te danken aan een motie van Leefbaar Gouda, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren. Eind vorig jaar werd de motie unaniem aangenomen en inmiddels is deze door het stadsbestuur uitgevoerd. Concreet betekent dit, dat het sleutelkoord nu gratis is af te halen aan de publieksbalie van het Huis van de Stad en dat baliemedewerkers het symbool herkennen en erkennen.

Voor anderen niet meteen duidelijk
‘Er zijn aandoeningen zoals chronische pijn, ADHD, autisme of niet-aangeboren hersenletsel die voor anderen niet meteen duidelijk zijn, maar die het dagelijks leven van mensen die ze hebben een stuk veeleisender kunnen maken', zegt wethouder Anna van Popering-Kalkman. ‘Zonder zichtbaar bewijs van de verborgen beperking is het voor anderen vaak moeilijk om de problemen te herkennen. Daardoor is er vaak weinig sympathie en begrip. Dit sleutelkoord helpt heel subtiel boodschap en begrip bij elkaar te brengen.'
Iedereen met een verborgen beperking kan ervoor kiezen zichtbaar te zijn wanneer hij of zij dat nodig vindt.