De film ‘De Acht Bergen’ draait donderdagavond 28 maart tijdens de filmavond in Theater Concordia in Haastrecht.
De film ‘De Acht Bergen’ draait donderdagavond 28 maart tijdens de filmavond in Theater Concordia in Haastrecht. Foto: aangeleverd

donderdag 28 maart

Koffieochtend in de Vaste Burcht
10:00-12:00 Gouda, Vaste Burchtkerk, Lekkenburg 148. Elke donderdag is iedereen welkom in de huiskamer van de kerk voor een kop koffie, ontmoeting met buurtgenoten of een goed gesprek. Ook is er een minibieb, waaruit een boek kan worden geleend. Meer info: www.ngkgouda.nl/koffie.

Inloopspreekuur computervragen
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenbrug 1. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor vragen over computer, tablet of smartphone in Van Noord aan de Lekkenburg 1. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekgouda.nl/senioren.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Van 14.00 tot 16.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb in de Rotonde klaar om vragen te beantwoorden over computer, tablet of smartphone. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/ido.

Haak- en breimiddag
14:00-16:00 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur kunnen creatievelingen gratis aanschuiven in de Walvis om samen met anderen te breien, haken of een andere soort handwerk te doen. Iedereen is welkom. Voor wie geen eigen materialen heeft, zijn er spullen aanwezig om mee te starten. Meer informatie is te verkrijgen via 06-34594431.

Taalhuisspreekuur
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

Concordia Filmavond: 'De Acht Bergen'
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. 'De Acht Bergen' vertelt het verhaal over de vriendschap tussen Pietro en Bruno. Ze leren elkaar kennen in een dorpje in de Italiaanse Alpen als ze twaalf jaar oud zijn. Pietro is een piekerende stadsjongen en Bruno een nuchter kind van de bergen, en toch sluiten de twee een vriendschap die een leven lang zal duren. Al zijn er onderweg wel veel pieken en dalen. Kaarten (à 9 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

vrijdag 29 maart

Ontmoetingscafé
10:00-12:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Het Ontmoetingscafé is iedere vrijdag open. Iedereen is welkom: statushouders, Gouwenaren en mensen uit de regio. Het café is er vooral om elkaar te leren kennen en te begrijpen. De gesprekken en het samenzijn vormen een waardevolle aanvulling op de inburgerings- en taallessen van de nieuwe Gouwenaren. Voor het Ontmoetingscafé is het meegenomen als mensen al een klein beetje Nederlands kunnen.

'Bieb voor de kleintjes' in Van Noord
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Iedere vrijdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in Van Noord. Om 10.00 uur en om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Matthäus Passion in Sint-Jan
11:30 Gouda, Sint-Janskerk. De Matthäus Passion wordt uitgevoerd door Barokorkest Cappella Maria Barbara, Collegium Sint-Jan en een solistenteam onder leiding van dirigent Gerben Budding. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.sintjan.com/matthaus.

Girls Night - Miller's Girl
19:30 Gouda, Cinema Gouda. Wanneer de getalenteerde en rebelse studente Cairo Sweet een schijnbaar onschuldige schrijfopdracht van haar charmante leraar Jonathan Miller aanneemt, raken ze verstrikt in een web van geheimen en verlangens. Kaarten (incl. een alcoholvrij drankje en een goodiebag na afloop van de film) zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Try-out cabaretvoorstelling Eline den Hartog
20:00/21:00 Gouda, Kleintheater Zwaan, Zwaansgat 15. Eline den Hartog staat op 12 april in de halve finale van het Utrechts Kleinkunst Festival. In Kleintheater Zwaan wil ze haar cabaretvoorstelling van 20 minuten uitproberen voor publiek. Een kaartje kost 5 euro en is inclusief koffie of thee. Er zijn twee voorstellingen, om 20.00 en 21.00 uur. Reserveren: www.kleintheaterzwaan.nl. Meer informatie: www.elinedenhartog.nl.

zaterdag 30 maart

Reeuwijkse Hout parkrun
9:00 Reeuwijk, Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse Houtwal 4.- Parkrun is een gratis wekelijks vijf kilometer loopevenement, georganiseerd voor en door de lokale gemeenschap. Iedereen is welkom om mee te doen, van snelle atleet tot wandelaar. Verzamelpunt is iedere zaterdag (8.50 uur) bij de fietsenstalling naast restaurant Reeuwijkse Hout. Voor meer informatie, ook over de eenmalige (gratis) registratie bij parkrun, zie www.parkrun.co.nl/reeuwijksehout/.

Verzamelbeurs
10:00-15:00 Reeuwijk, zalencentrum De Brug, Dunantlaan 1. Postzegelvereniging 'Bodegraven-Reeuwijk' organiseert samen met postzegelvereniging 'Alphilia' uit Alphen aan den Rijn weer een verzamelbeurs. Met naast postzegels ook ansichtkaarten en munten. Daarnaast is er ook nog een aantal ruiltafels. Er zijn nog enkele tafels beschikbaar. Prijs per tafel is 7,50 euro. Info via mdeeststoffeer@planet.nl of 06-30709770. Bezoekers van de beurs betalen 2 euro toegang, kinderen tot 16 jaar kunnen gratis naar binnen. Voor bezoekers tot 16 jaar ligt er gratis een stockboekje gevuld met postzegels klaar. Tijdens de beurs wordt er een verloting gehouden. Catering is aanwezig.

Stekjes-ruilmarkt
14:00 Gouda, Ontmoetingskerk, Dunantsingel 314. Stekjes-ruilmarkt op het plein bij de kerk. De kerk is ook open. Er is de week van de stekjes-ruilmarkt van alles te doen in de Ontmoetingskerk. Meer informatie: www.ontmoetingskerkgouda.nl

Wandeling Historisch Gouda
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Met het Goudse Gidsen Gilde mee op wandeling langs bekende en onbekende plekjes in het historische centrum van Gouda. Natuurlijk komen de highlights van de stad, zoals de Kaaswaag, het Stadhuis en de Sint-Janskerk, aan bod bij deze wandeling, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en ook oude grachtjes zijn nog volop aanwezig. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij beroemde Goudse producten als kaas, pijpen, plateel en stroopwafels. Reserveren via www.goudsegidsengilde.nl. De prijs bedraag 5 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Passieconcert
16:00-17:00 Gouda, Sint-Jan. Sopranen Anne Kan, Nanette Mans en stadsorganist Gerben Budding verzorgen een bijzonder passieconcert. Op het programma staan de Leçons de Ténèbres van Francois Couperin, liturgische muziek voor de stille week, gebaseerd op teksten uit het Bijbelboek Klaagliederen.

Muziek - Love to Hate: Nickelback
19:30 Gouda, Cinema Gouda. Een indringende blik op een van de meest succesvolle rockbands ter wereld. Vanaf het bescheiden begin tot aan hun monsterhit 'How You Remind Me' en de grote online haat die daarop volgde. De bandleden vertellen hun verhaal en waarom ze na vijf jaar hebben besloten weer een album uit te brengen. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl. Film bevat een exclusief bioscoop optreden.

Kim Schuddeboom - Ongeschreven
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. 'Ongeschreven' is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd. Voor sommige mensen niet herkenbaar, maar dat geeft niet. Uit ervaring weet Kim dat je prima kunt functioneren in een omgeving waar je de mensen niet begrijpt. En dat gunt ze iedereen; waarom zou je proberen anderen te begrijpen als je zelf werkelijk geen idee hebt? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 31 maart

Paaswandeling
8:00 Gouda, begraafplaats IJsselhof, Goejanverwelledijk 6. Meditatieve wandeling over de begraafplaats. Deze duurt ongeveer drie kwartier. Na afloop is er koffie of thee in de ontvangstruimte. Bij de ingang van de begraafplaats krijgen deelnemers die dat willen een roos aangeboden. Die kunnen ze tijdens de wandeling achterlaten op het graf van een vader of moeder, kind of vriend, of van iemand anders die ze juist tijdens de feestdagen extra missen. De wandeling eindigt bij het beeld ‘Kom maar’ van kunstenares Jannie Slingerland. Iedereen is welkom. Aanmelden is niet nodig en de toegang is vrij.

maandag 1 april

Country Café
14:30 Haastrecht, Theater Concordia. Het Goudse trio Change of Key plaatst het publiek centraal tijdens hun muzikale middag. Bezoekers hebben de mogelijkheid om de setlijst samen te stellen door verzoekjes in te dienen. Een lijst met nummers ligt klaar in de zaal, waaruit gekozen kan worden. Daarnaast kunnen bezoekers ook vooraf een lijst ontvangen via e-mail. Dit kan aangegeven worden via 06-54918147 of info@marykee.com bij het maken van een reservering. De entree bedraagt 12,50 euro. Ook kaartverkoop aan de zaal.

dinsdag 2 april

iPad-training
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Cursus gericht op het gebruik van de iPad, waarbij diverse onderwerpen aan bod komen zoals internetten, e-mailen, kranten lezen, films bekijken, foto’s maken en bewerken, spelletjes spelen en in contact blijven met anderen. Data: 2, 9, 16, 23 en 30 april van 10.00 tot 12.00 uur. Leden van de bibliotheek en/of SeniorWeb betalen 20 euro. Niet-leden betalen 25 euro. Aanmelden kan op www.bibliotheekgouda.nl/ipad of bij de bibliotheek.

'Bieb voor de kleintjes' in het Nelson Mandela centrum
10:00-12:00 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Iedere dinsdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in het Nelson Mandela Centrum. Om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Inloopspreekuur computervragen
10:30 Gouda, De Walvis en ‘t Govertje. Iedere dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur is er voor senioren een inloopspreekuur voor vragen over computer, tablet of smartphone in de ontmoetingscentra De Walvis (Walvisstraat 1) en ‘t Govertje (Ouverturelaan 12 ). Het is gratis en aanmelden is niet nodig. Info: www.bibliotheekgouda.nl/senioren.

Bridge
13:00-17:00 Gouda, Ajourboerderij, Bloemendaalseweg 41. Elke dinsdagmiddag in maart en april is er bridge voor beginners en thuisspelers. Begeleiding is eventueel mogelijk, ook voor het zoeken van een speelpartner. Tevens zijn er mogelijkheden voor cursussen en andere avonden/middagen bridge in de Ajourboerderij. Meer Informatie via 06-27290992.

Taalhuisspreekuur
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/ido.

woensdag 3 april

'Bieb voor de kleintjes' in de Biep
10:00-12:00 Gouda, De Biep, Reigerstraat 37. Iedere woensdag houdt de bibliotheek Gouda ‘Bieb voor de kleintjes’ in De Biep. Om 10.30 uur is er een voorleesmoment. Het is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/kleintjes.

Taalcafé in De Veste
10:00-11:30 Gouda, De Veste, Ridder van Catsweg 300. Iedere woensdagochtend is er een Taalcafé in De Veste. Aanmelden is niet nodig; iedereen is welkom. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/taalcafe.

Taalhuisspreekuur
10:00-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/spreekuren.

Voorleesmiddag
14:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Iedere woensdagmiddag lezen vrijwilligers van de VoorleesExpress voor aan kinderen van 4 jaar en ouder. De hele middag is er ook een medewerker van de bibliotheek op de jeugdafdeling om leestips te geven. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/voorleesmiddag.

Tineke Schouten - De Schoutense Schoenen Aan
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Tineke Schouten trekt de stoute schoenen aan. Ze gooit haar show nu eens over een andere boeg. Ze verstopt zich niet alleen achter een kostuum, nee: je ziet meer Tineke zelf, dingen die haar bezighouden. Met de billen bloot! Ze heeft roerige tijden achter de rug, de wereld staat op zijn kop. Hoe hang je dan nog de slingers op? En, heeft Tineke dan echt een fetisj voor schoenen, telefoons of computers? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl. Ook op donderdag 4/4, 20.00 uur.

Kleinkunst-cabaretvoorstelling ´De Verdenking´
20:15 Gouda, Theaterbakkerheij, Gouderaksedijk 24B. Wat als je leven ineens een wending krijgt die je niet zag aankomen? Christiaan hoorde van de arts kort na de geboorte, dat zijn zoontje verdacht werd van het Downsyndroom. Over het proces dat volgde maakte hij de kleinkunst- cabaretvoorstelling 'De Verdenking'. Over afscheid nemen van een verwachting. Tickets zijn 21,50 euro per stuk, inclusief een drankje na afloop. Reserveren: www.truetickets.nl/p/17853/de-verdenking-christiaan-jelsma.

We are (not) Tupac Shakur - DIEHELEDING
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. 'All my life I've been different things to different people', zei hiphop-icoon Tupac Amaru Shakur (1971-1996). Tupac vond zichzelf steeds opnieuw uit. Maar wie was hij echt? Activist, muzieklegende, veroordeeld sex offender, acteur, dichter, marketingmachine of held? Of hangt wie hij was af van wie er naar hem kijkt? In een moordend raptempo fileert hiphopcollectief DIEHELEDING onze neiging tot hokjesdenken aan de hand van the biggest story of them all: het grillige levensverhaal van rapper Tupac Shakur. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 4 april

Cursus over fotograferen met de smartphone
10:00-12:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Samen met SeniorWeb organiseert de Bibliotheek Gouda een cursus over fotograferen met de smartphone, gericht op zowel Android-telefoons als iPhones (niet op seniortelefoons). Data: 4, 11 en 18 april van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: 10 euro voor leden van de bibliotheek en/of SeniorWeb, 15 euro voor niet-leden. Aanmelden op www.bibliotheekgouda.nl/fotograferenvn.

Repair Café
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken.

Wandeling Historisch Gouda na Kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Reserveren op www.goudsegidsengilde.nl. Kosten: 5 euro p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Forever Clapton! - Ocobar
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. In 2025 wordt Eric Clapton 80 jaar. De heren van Ocobar zijn enorme liefhebbers van zijn muziek. Eerder maakten ze al de voorstelling Wonderful Tonight. In Forever Clapton vieren ze de muzikale hoogtepunten uit zijn bewogen leven. Van nummers van de Yardbirds en Cream naar de songs uit de jaren 70 en 80 tot aan zijn laatste meesterwerken; waaronder Sunshine of your love, Forever Man, Tears in Heaven en Layla. Lekker ruig of juist 'unplugged'. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.