• Bij het Paasontbijt is ook dit jaar plaats voor een paar duizend mensen op de Markt.
• Bij het Paasontbijt is ook dit jaar plaats voor een paar duizend mensen op de Markt. Foto: Sandra Zeilstra

Paasontbijt vol verrassingen op 1 april

gouda • Het traditionele paasontbijt in Gouda vindt plaats op Tweede Paasdag. Er is ook dit jaar plaats voor een paar duizend mensen op de Markt. Omdat de dag op 1 april valt, is het thema ‘Verrassing’.

Sinds 2016 is heel Gouda welkom op Tweede Paasdag bij het jaarlijkse ontbijt op de Markt. Dit jaar komen er op allerlei manieren tijdens het ontbijt grapjes en verrassingen voorbij, meldt de organisatie. ‘Maar de allerbelangrijkste verrassing blijft altijd dat ongeacht wie je bent of wat je doet - of je nu rijk bent, arm, een vluchteling, een toerist, dik of dun bent - alle kleuren, maten, opvattingen, karakters  en leeftijden hartelijk welkom zijn."

Elkaar ontmoeten
Het doel van het paasontbijt is dat Gouwenaars elkaar ontmoeten en letterlijk zien zitten. Verbinding met elkaar zoeken. Iedereen wordt uitgenodigd om samen met duizenden anderen aan te schuiven en zich te laten verrassen.

Een paar kleine verrassingen wil de organisatie wel kwijt. 'Zo zijn er ook dit jaar weer zo’n 250 vrijwilligers uit allerlei kerken en politiek actief, die zorgen dat alles klaar staat en de gasten bedienen. Er is natuurlijk ook muziek, maar hoe of wat blijft een verrassing.'

Bij elk paasontbijt hoort een dominee die in een paar minuten iets vertelt over Pasen. De dominee komt steeds uit een andere kerk en dit keer is het ook nog eens een ‘bekende Nederlander’. Dominee Maarten Blom van de ICF (International Christian Fellowship) is dit jaar degene die het Paasontbijt mag inleiden. Hij is bekend van het televisieprogramma ‘Een Huis Vol’. Met hun acht kinderen vormen zij een gezellig, chaotische familie. Eén van de acht heeft een hele verrassende plek in dit gezin. Wat dat met Pasen te maken heeft zal Maarten die ochtend vertellen. 

Verhalenvertellers
Tijdens het ontbijt lopen er verhalenvertellers langs de tafels. Ze toveren een kort verhaal uit hun hoge hoed, om daarna weer verder te gaan en op een andere plek hun verrassende verhaal kwijt te kunnen. De verhalenvertellers zijn door regisseur Peter Meijer van het Zwaanstheater gecoacht.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Innovatie Cultuurfonds van de gemeente Gouda.

Deelname aan het Goudse paasontbijt op Tweede Paasdag, maandag 1 april, is gratis en aanmelden is niet nodig