donderdag 31 augustus

KBO Fietsdagtocht naar De Haar
10:30-16:30 IJsselstein, Vanaf De Oase, Benschopperweg 342
Fietsdagtocht KBO naar kasteel De Haar in Haarzuilens. Start om 10.30 uur vanaf De Oase. Deelname is gratis en geheel op eigen risico. Entreeprijzen en consumpties zijn voor eigen rekening. Stond eerder gepland voor 24 augustus, maar werd afgelast vanwege code geel KNMI.

Start muzieklessen bij Excelsior
15:30-16:30 IJsselstein, verenigingsgebouw Excelsior, Paardenlaan 1
IJsselsteins Fanfareorkest Excelsior start les-project van acht groepslessen op een echt fanfare-instrument, de bugel. Tijdens deze lessen leren leerlingen vanaf circa 8 jaar muzieknoten lezen, blaastechniek en samenspelen. Elke donderdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur. Het instrument is in bruikleen van de vereniging. Kosten voor dit project 50 euro. Aanmelden via muziekonderwijs@excelsior-ijsselstein.nl. Informatie op www.excelsior-ijsselstein.nl.

vrijdag 1 september

Digi-inloop Bibliotheek IJsselstein
10:00-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7
Voor iedereen met vragen over bijvoorbeeld bestanden verplaatsen, videobellen, whatsapp of e-mailen. Of bij alle andere vragen over laptop, tablet of smartphone. Deelname is gratis. Kom langs bij de Digi-inloop. Neem bij voorkeur je eigen apparaat mee. Elke vrijdagochtend.

BoekStart Voorleespret in IJsselstein
10:00-10:45 IJsselstein, Bibliotheek IJsselstein, Overtoom 7
Gezellig moment voor ouders en kinderen van 0 tot 4 jaar. Met voorlezen, liedjes en spelletjes. Elke laatste vrijdag van de maand een nieuw verhaal. Centraal staat deze keer het verhaal uit het prentenboek ‘Ssst! De tijger slaapt’. Deelname gratis. aanmelden niet nodig.

Huis 10 voor gezellige inloop en gratis koffie
10:30-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7
Huis 10 is een gezellige plek in het souterrain van de bibliotheek in IJsselstein. Een plaats van ontmoeting, een gezellig praatje of een goed gesprek, voor activiteiten (er is materiaal, je kunt ook iets meenemen) en omzien naar elkaar. Schuif lekker aan. Iedere vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur.

Lunchvaart naar Marnemoende met Yselvaert
11:30-15:00 IJsselstein, vanaf steiger Walkade 2-4
Vaartocht met Yselvaert over de Hollandse IJssel vanuit de stadse omgeving langs weidse polders richting Montfoort. Bijzonder om de overgang van stad naar weidegebied te ervaren. De schipper weet er veel over te vertellen. Na ongeveer 50 minuten wordt er afgemeerd bij Jachthaven Marnemoende voor lunch in restaurant Rivers. Tweewekelijks op vrijdag. Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein.

zaterdag 2 september

Derde Knopenbad Fun Triatlon
08:00-16:30 Montfoort, Knopenbad, omgeving
Sportieve uitdaging voor deelnemers vanaf 35 jaar zonder wedstrijdelement. De achtste triatlon bestaat uit 500 meter zwemmen, ofwel tien baantjes, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer wanden. De kwart-triatlon omvat 1 kilometer zwemmen, ofwel twintig baantjes, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer wandelen. Deelnemers moeten wel zelf een fiets meenemen. Ook een e-bike is toegestaan. Deelname kost 10 euro. Het zwembad zorgt voor koffie, thee, iets lekkers en een lunch. Aanmelden  bij de kassa van het Knopenbad.

Inschrijfdag Kursusprojekt Benschop/Polsbroek
11:00-14:00 Benschop, Dorpshuis XXL
Het najaarsprogramma van het Kursusprojekt Benschop/Polsbroek gaat weer van start. Lezingen, workshops, cursussen en wandelingen. Van crosstrainen, zumba en yoga tot creatief bezig met bloemen, glas, klei en koffiecups. Lezingen over onder meer Nieuw Zeeland, Van Gogh en Breughel. Volledig programma op www.KursusprojektBenschop.nl. Tijdens de inschrijfdag graag per pin betalen, maar cash kan ook.

Yselvaert Grachtenrondvaart
13:30 en 14:30 IJsselstein, vanaf Museum IJsselstein, Walkade 2
Rondvaart door de IJsselsteinse gracht met Yselvaert om 13.30 en 14.30 uur. Prijs: 6 euro per persoon.Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein. Ook op zondagen.

IJsselFEstein Straatssessie
14:00-16:30 IJsselstein, bij de Waag, Benschopperstraat.
Singer-songwriter Adriaan Dorresteijn speelt eigen nummers waaronder 'IJsselstein' en Willem Spee (aka Bald Bill) ) speelt nummers van onder anderen Bob Dylan, Johnny Cash en Ry Cooder. In het kader van CultiTijd in de route Fulcotheater, Museum MIJ en Pantalone. Onderdeel CultiTijd.

Feest bij 250-jarige Cabauwse Molen
14:00-16:00 Cabauw, Middelste Molen, Lopikerweg west 106
Feestelijk open huis bij 250-jarige Middelste Molen van Cabauw. Onder meer vertoning speciale jubileumfilm '250 jaar voor de wind', bekijken van de molen, kopje koffie of thee met een gebakje. Voor kinderen spellen en versgebakken popcorn. Met optreden Cabauws Weteringkoor. Adres: Lopikerweg west 106. Informatie: www.cabauwsemolen.nl

Orgelbespeling door Albert Timmerarends
14:00-15:00 Montfoort, Grote of St. Janskerk
Orgelbespeling door Albert Timmerarends. Toegang gratis.

Kunst en muziek in Nicolaaskerk
14:20-16:00 IJsselstein, Oude Nicolaaskerk, Kronenburgplantsoen
Tentoonstelling en muziek door kunstschilder en muzieklerares Ans Wilbers. Werken met betrekking op Bijbelteksten, zoals verwerkt in muziek van Brahms met daarnaast landschappen en een stadsgezicht. Muziek van Jacob van Eyck en Georg Philip Telemann op blokfluit om 14.20, 15.00 en 15.40 uur. Onderdeel CultiTijd.

Sprokkelhorst presenteert Aqua musica
19:00-21:00 IJsselstein, langs de stadsgracht
Mevrouw Klein Sprokkelhorst presenteert het muzikale event ‘Aqua Musica’. Vijf muzikale acts varen één voor één naar de diverse concertlocaties en geven een voorstelling vanaf de boot op het water. Mee te maken vanaf de oevers Molenplantsoen, Vestingplantsoen, Kronenburgplantsoen en Basiliek-Overtoom, herkenbaar aan de rode Sprokkelhorstvlaggen. Toegang gratis. Onderdeel CultiTijd. Alle informatie opwww.sprokkelhorstpresenteert.nl.

zondag 3 september

Open IJsselateliers: verrassende kunst
11:00-17:00 IJsselstein, IJsselateliers, Noord IJsseldijk 109A
Kunstenaars  IJsselateliers houden voor de laatste keer open huis. De ateliers moeten plaats maken voor woonruimte. Op deze open dag onder meer schilderijen beelden, keramiek objecten en videokunst van alle tien deelnemende kunstenaars. Ook gelegenheid om de kunstenaars te ontmoeten. Muzikale omlijsting door All Xclusive. Onderdeel CultiTijd.

Yselvaert Grachtenrondvaart
13:30 en 14:30 IJsselstein, vanaf Museum IJsselstein, Walkade 2Rondvaart door de IJsselsteinse gracht met Yselvaert om 13.30 en 14.30 uur. Prijs: 6 euro per persoon.Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein. Ook op zaterdagen.

Kinderrondleiding bij MIJ
14:00-15:00 IJsselstein, Museum IJsselstein, Walkade 2-4
Beleef kindertentoonstelling Druktemakers met een van de jonge makers. Deze zomer gaven ze al diverse keren een rondleiding door de tentoonstelling. Laatste gelegenheid. Deelname voor kinderen gratis; volwassenen betalen entree museum. Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. kinderrondleiding 3 september

maandag 4 september

Lezing over tropische vogels
20:00-22:30 Montfoort, St. Josephgebouw, Heiliglevenstraat 4
Vogelvereniging Montfoort verzorgt een lezing over tropische vogels door keurmeester Jos Valkenburg. Onderwerpen: Australische, Afrikaanse en Amerikaanse prachtvinken en het keursysteem tropische vogels. Toegang is gratis voor leden en andere belangstellenden.

dinsdag 5 september

KBO Spellenmiddag
13:30-16:30 IJsselstein, De Oase, Benschopperweg 342
Spelonderdelen klaverjassen, mahjong en rummikub. Zaal open 13.00 uur. Entree: 2,50 euro, inclusief een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom. Aanmelding vooraf is niet nodig.

woensdag 6 september

Orgelbespeling door Henny Oskam
14:00-15:00 Montfoort, Grote of St. Janskerk
Orgelbespeling door Henny Oskam. Toegang gratis.

Spel- en activiteitenmiddag
14:00-16:00 Lopik, dorpshuis De Schouw
Ouderencomité Lopik-dorp houdt een spel- en activiteitenmiddag in dorpshuis De Schouw. Voor 2 euro, inclusief koffie, kaarten, sjoelen, kegelen en rummikub spelen. Tevens de prijsuitreiking over het seizoen 2022/2023.

Maaltijd Eetsaam IJsselstein
17:30-19:30 IJsselstein, De Weiderij, Prins Bernhardlaan 22
Eetsaam IJsselstein start weer met een maaltijd voor mensen die moeite hebben om rond te komen of die graag gezellig een maaltijd willen gebruiken samen met andere mensen. Verzorgd door vrijwilligers. De kosten blijven 2 euro per maaltijd. Opgeven is noodzakelijk via: EetsaamIJsselstein@gmail.com of telefoon 06-16138947. De volgende maaltijd staat gepland voor 20 september en dan weer om de twee weken.

Acceptatie en inzicht bij dementie
19:15-21:00 IJsselstein, Wijkcentrum De Oase, Benschopperweg 342
Bijeenkomst Alzheimercafé IJsselstein: Wat als u of uw naaste de diagnose dementie krijgt. Wat een impact heeft dit op u en uw naasten. Hoe gaat u hiermee om? Er komen mensen met dementie aan het woord, mantelzorgers en een psycholoog. De toegang is gratis en bestemd voor mensen met dementie, hun partner, familieleden, vrienden en hulpverleners. Voor vervoer en meer informatie: tel. 030-6868030.

A-Mee-Zing Avond Sing4Fun
19:45-22:00 IJsselstein, Theater Pantalone
Vrijblijvende meezingavond om kennis te maken met dameskoor Sing4Fun. Leeftijdsgrens: niet ouder dan 55 jaar. Informatie op www.sing4fun.nl en facebook. Aanmelden per mail: sing4fun2009@gmail.com. Onderdeel CultiTijd.

donderdag 7 september

Dagvaartocht met lunch naar Lopikerkapel
10:30-15:30 IJsselstein, vanaf steiger Walkade 2-4Dagtocht met lunch door Yselvaert vanuit IJsselstein naar Lopikerkapel. Over de Hollandse IJssel, onder lage bruggen door via Kromme IJssel en Enge IJssel door eeuwenoud landschap richting Lopikerkapel. Bij aankomst lunch bij café De Roode Leeuw. Kosten 37,50 euro, inclusief lunch. Voor meer informatie en boekingen: www.rondvaartenijsselstein.nl.

VoorleesPret in Montfoort
10:30-11:00 Montfoort, Huis van Ervaring, Kasteelplein 7Bibliotheek Het Groene Hart presenteert VoorleesPret, een moment voor (groot)ouders en (klein)kinderen vanaf 2 jaar met voorlezen, spelletjes en liedjes zingen. Na het voorlezen is er gelegenheid voor een speelmoment voor de kinderen en kunnen de volwassenen nog even napraten. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Elke keer is er een ander thema. Info: www.bibliotheekhetgroenehart.nl/voorleespret

Inloopmiddag digitaal aanbod in bibliotheek
14:00-16:00 IJsselstein, Bibliotheek IJsselstein, Overtoom 7Informatie-middag voor iedereen die handiger wil worden met de computer. Vrijwilligers en medewerkers laten het brede computeraanbod van de bibliotheek zien en geven advies over de gratis cursussen op diverse niveaus. Direct inschrijven mogelijk. Vrije inloop; vooraf aanmelden niet nodig.

MIJ Academie: Kunst en cultuur Inuit volken
19:30-21:30 IJsselstein, Museum IJsselstein, Walkade 2-4Kunsthistoricus Aldwin Kroeze fungeert in de MIJ Academie als cultureel reisleider langs de meest uiteenlopende onderwerpen. De eerstkomende cursus is een tweeluik op 7 en 14 september over de kunst en cultuur van Inuit volken uit het noordoosten van Canada. Kosten 25, inclusief koffie/thee. Aanmelden: aanmelden@museumijsselstein.nl / o.v.v. MIJ Academie Inuit

Wandelen door de IJsselsteinse geschiedenis
19:30 IJsselstein, vanaf Historisch Stadhuis, De PlaatsUIT in IJsselstein organiseert de komende maanden samen met de Historische Kring IJsselstein een nieuwe serie avondrondleidingen door onder andere de historische binnenstad van IJsselstein. Het programma wisselt. Ook bezoeken de deelnemers bij elke rondleiding weer een ander monument. Deze keer: de Oude Nicolaaskerk. Elke rondleiding start om 19.30 uur op de Plaats voor het Historisch Stadhuis en de wandeling duurt tot circa 21.00 uur. Kosten: 5 euro. Aanmelden via info@uitinijsselsten.nl of 030-6887273. Meer informatie: www.inijsselstein.nl

Vrijheid en veiligheid bij mensen met dementie
19:30-21:00 Montfoort, St. Joseph, Heiliglevenstraat 4Ontmoetingscentrum ’t Bakkershuis organiseert haar maandelijkse informatieavond in zalencentrum Sint Joseph. Het thema is: 'Zorg voor vrijheid en veiligheid bij mensen met dementie'. Onder meer over het regelen van wensen en het behartigen van belangen. Ook: wanneer komt het moment dat autorijden echt niet meer gaat? Met mevrouw Jos van der Poel. Zij was ruim 30 jaar verbonden aan Alzheimer Nederland. Tijdens de Alzheimer Cafés en via de Alzheimer Telefoon beantwoordde ze duizenden vragen van mantelzorgers over dementie. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang gratis.

vrijdag 8 september

Digi-inloop Bibliotheek IJsselstein
10:00-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7Voor iedereen met vragen over bijvoorbeeld bestanden verplaatsen, videobellen, whatsapp of e-mailen. Of bij alle andere vragen over laptop, tablet of smartphone. Deelname is gratis. Kom langs bij de Digi-inloop. Neem bij voorkeur je eigen apparaat mee. Elke vrijdagochtend.

Huis 10 voor gezellige inloop en gratis koffie
10:30-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7Huis 10 is een gezellige plek in het souterrain van de bibliotheek in IJsselstein. Een plaats van ontmoeting, een gezellig praatje of een goed gesprek, voor activiteiten (er is materiaal, je kunt ook iets meenemen) en omzien naar elkaar. Schuif lekker aan. Iedere vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur.

KBO vrijdagmiddagborrel
16:00-17:30 IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3KBO Vrijdagmiddagborrel in het Grand Café van het Fulcotheater. Dit is niet alleen voor de leden van de KBO. Iedereen is welkom. De middag wordt muzikaal opgeluisterd. Consumpties voor eigen rekening.

Revival Meeting met apostel Edgar Holder
19:00 IJsselstein, Jesus Revival Church, Duitslandstraat 9Revival Meeting met apostel Edgar Holder in de Jesus Revival Church. Apostel Edgar Holder is samen met zijn vrouw Irma voorganger van de Levende Steen Ministries. Hij is bekend van de TV. De Jesus Revival Church is vereerd om apostel Holder te mogen verwelkomen. Iedereen is welkom. Toegang gratis.

zaterdag 9 september

Rommelmark in voortuintjes
09:00-15:00 Montfoort, diverse wijken en stratenEr valt van alles te scoren in Montfoort tijdens de voortuintjesrommelmarkt, ontstaan in coronatijd. Verschillende Montfoorters doen weer mee. Bezoekers kunnen tijdens een wandeling op Open Monumentendag op Google Maps zien of er een tuintje in de buurt is dat meedoet. Aanmelden kan bij de facebookgroep ‘Voortuintjesrommelmarkt Montfoort’, bij voorkeur met een persoonlijk bericht (via Messenger) aan het adres van de organisatoren Corina van der Werf of Martine Neut.

Orgelbespelingen op Open Monumentendag in de Grote of St. Janskerk
10:00-16:00 Montfoort, Grote of St. JanskerkOpen monumentendag in de Grote of St. Janskerk in Montfoort. De hele dag door orgelbespelingen.

VR Game in de Kasteeltoren tijdens Open Monumentenweekend
13:00-17:00 IJsselstein, KasteeltorenDe middeleeuwen herleven met de Virtual Reality Game 'De Slag om Kasteel IJsselstein' tijdens het weekend van de open monumentendagen. Bedoeld voor iedereen, maar vooral leuk voor kinderen. Voor mensen die niet zo dol zijn op gamen is er ook een VR-filmversie beschikbaar, die door het kasteel voert. Deelname gratis. aanmelden niet nodig. Ook op zondag 10 september.

Yselvaert Grachtenrondvaart
13:30 IJsselstein, vanaf Museum IJsselstein, Walkade 2Rondvaart door de IJsselsteinse gracht met Yselvaert om 13.30 en 14.30 uur. Prijs: 6 euro per persoon.Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein. Ook op zondagen.

Yselvaert Grachtenrondvaart
14:30 IJsselstein, vanaf Museum IJsselstein, Walkade 2Rondvaart door de IJsselsteinse gracht met Yselvaert om 13.30 en 14.30 uur. Prijs: 6 euro per persoon.Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein. Ook op zondagen.

Concert Mannenkoor Deo Datus in Oude Nicolaaskerk
15:00-15:30 IJsselstein, Oude Nicolaaskerk, Kronenburgplantsoen 2Mannenkoor Deo Datus geeft in samenwerking met dirigent & tenor Jeroen de Vaal en dirigente & pianiste Lineke Lever een concert in het kader van Open Monumentendag in de Oude Nicolaaskerk. Het mannenkoor bestaat uit leden van 20 jaar en ouder en is al meer dan 40 jaar een begrip in IJsselstein en omstreken. Muziek van onder anderen Beethoven, Fauré, maar ook van Ramses Shaffy. Eerder op de dag van 13.30 tot 14.00 uur ook in de Kunstgarage van kunstenares Marieke Gaymans aan de Panoven 23. Onderdeel CultiTijd.

Choral Evensong
15:00-16:00 Oudewater, Grote of St. Michaëlskerk, Noorder Kerkstraat 1Oratoriumvereniging ROV Psallite Deo verzorgt onder leiding van Arjen J.A. Uitbeijerse voor de vijfde keer een concert op Open Monumentendag Het koor zingt Engelse koormuziek in de traditie van de Choral Evensongs. Naast de lezingen en gebeden klinken er hymnes, begeleid door het orgel. Traditiegetrouw kunnen bezoekers diverse delen meezingen. Met organist Gerben Mourik en reader Lute-Geert Verdouw. Toegang is gratis. Aan de uitgang collecte voor de onkosten. Kijk voor meer informatie op www.psallitedeo.nl.

Najaarsbingo 't Jaarsveldje
20:00 Jaarsveld, Verenigingsgebouw, Kerkstraat 1Buurt- en speeltuinvereniging ‘t Jaarsveldje organiseert een najaarsbingo. Er worden vijftien rondes gespeeld en een finale met superronde om 150 euro. De zaal gaat om 19.00 uur open. Bingokaarten en loten vanaf 19.30 uur te koop in de zaal. Koffie en thee gratis. Frisdranken, licht alcoholische dranken en ook weer slaatjes te koop.

zondag 10 september

Openluchtdienst in Linschoten
10:00 Linschoten, weiland M.A. Reinaldaweg 26Protestantse gemeente ’t Kruispunt in Linschoten houdt een openluchtdienst met aslo voorganger ds. Laurien Hoogerwerf. Het thema van de openluchtdienst is: ‘Ga mee!’ Samen vieren, zingen en elkaar ontmoeten voor jong en oud. Er is genoeg plek op het weiland. Zie ook: www.kruispuntlinschoten.nl

VR Game in de Kasteeltoren tijdens Open Monumentenweekend
13:00-17:00 IJsselstein, KasteeltorenDe middeleeuwen herleven met de Virtual Reality Game 'De Slag om Kasteel IJsselstein' tijdens het weekend van de open monumentendagen. Bedoeld voor iedereen, maar vooral leuk voor kinderen. Voor mensen die niet zo dol zijn op gamen is er ook een VR-filmversie beschikbaar, die door het kasteel voert. Deelname gratis. aanmelden niet nodig. Ook op zaterdag 9 september.

Yselvaert Grachtenrondvaart
13:30 IJsselstein, vanaf Museum IJsselstein, Walkade 2Rondvaart door de IJsselsteinse gracht met Yselvaert om 13.30 en 14.30 uur. Prijs: 6 euro per persoon.Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein. Ook op zaterdagen.

Yselvaert Grachtenrondvaart
14:30 IJsselstein, vanaf Museum IJsselstein, Walkade 2Rondvaart door de IJsselsteinse gracht met Yselvaert om 13.30 en 14.30 uur. Prijs: 6 euro per persoon.Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein. Ook op zaterdagen.

Art & Wine
15:00-17:00 IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3Kijken in gangen en zalen van het Fulcotheater naar een veelheid van kunststijlen: realistisch figuratief, impressionistisch, abstract. Laatste gelegenheid huidige expositie. Met werken van Didi Muhiya, Helen Stuart, Ketlin van Esschoten, Maud de Wit, Nora van Klingeren, Takis Dimopoulos, Walter van Meijl en Willem van der Wiel. Meeste kunstenaars aanwezig om hun werk toe te lichten. Nieuwe expositie in voorbereiding. Onderdeel CultiTijd.

donderdag 14 september

Lezing restauratie St. Janskerk
14:00-16:15 Linschoten, Dorpshuis De Vaart, Burgemeester De GeuspleinLezing bij Vereniging Oud-Linschoten over de restauratie van de eeuwenoude Grote- of Sint Janskerk van begin jaren zeventig van de vorige eeuw tot de ingebruikname. Door toenmalig wethouder F.A.L. de Goederen. De toegang is gratis.

Ontwerp je eigen tiny house
Een tiny house is een huis waarin, ondanks een gering woonoppervlak (< 50 m2), toch alle functies samenkomen. Het delen van voorzieningen als wasmachine, auto, fietsenhok en (moes)tuin e.d. scheelt niet alleen ruimte en geld, maar zorgt ook voor een leefstijl. Je bouwt mee aan een gemeenschap waarin men contact met elkaar heeft, kennis en diensten uitwisselt en naar elkaar omkijkt. Zo’n community garandeert bewoners langere zelfredzaamheid en plezier in het leven. Het is een onder alle leeftijden steeds populairder wordende duurzame levensloopbestendige woonvorm.Zelfvoorzienend zijn (ook wel off grid) gaat vaak samen met deze leefstijl. Zelf stroom opwekken, water zuiveren en composteren betekent een ecologisch kleine afdruk en geeft meer vrijheid in het vinden van een woonplek. Kleiner en groener willen gaan wonen vraagt om creatief ontwerp en slimme inrichting.In deze cursus ga je actief aan de slag met het ontwerpen van een klein huis! Of je nu serieuze plannen hebt te verhuizen naar een tiny house of dat je het leuk vindt alleen met die gedachte te spelen en te leren ontwerpen, je komt gegarandeerd te weten hoe je woning past bij jou en jouw leefstijl.Ontwerpen is een creatief proces, dat je in deze cursus met gelijkgestemden gaat doorlopen. Je inventariseert welke wensen en voorwaarden een huis tot jouw droomhuis maken. Hoe je bepaalt wat voor jou wel en niet essentieel is, komt ook aan de orde. Een minimale ruimte vraagt immers om bewuste keuzes qua inrichting, kleur- en materiaalgebruik en om slimme oplossingen. Marja geeft je allerhande tips en laat je tal van inventieve en inspirerende voorbeelden zien. Tiny houses zijn vaak verplaatsbaar. Er zijn daarom restricties aan maten en gewicht. Voor jouw ontwerp kies je uit een van de standaardmaten, die je aangereikt krijgt.Het accent in deze cursus van zes avonden (14 & 21september, 5, 12 & 26 oktober, 2 november) in Houten, bij Stichting The Work-Shop, Spoorhaag 101 ligt op het ontwerpen en vormgeven. Je doet inspiratie op, verzamelt foto’s, leert plattegronden lezen en je eigen plattegrond tekenen naar jouw wensen en leefstijl. Zo krijgt je droomhuisje helemaal vorm. Na afloop van de cursus heb je een maquette (zelfgemaakt schaalmodel). Je gaat naar huis met een gedurende de cursus ontwikkelde portfolio, met je notities, hand-outs (zoals een lijst van boeken en websites over het onderwerp), verzameld materiaal en jouw uitwerkingen. Want er zijn ook extra oefeningen om thuis mee verder te gaan. Daarom is er steeds om de twee weken een week geen les!Wie dat wil gaat mee op excursie naar een tiny house locatie, met rondleiding en gesprekken met bewoners! (Interesse hiervoor kun je al aangeven op het inschrijfformulier). Het belooft dus een afwisselende creatieve leerzame cursus te worden!Meer info en boekingen: https://the-work-shop.nl/workshops/tinyhouses/

Carel Kraayenhof viert de tango
20:00 IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3Carel Kraayenhof heeft dit jaar veel te vieren en daarom pakt hij flink uit. Samen met zijn ‘compañeros’ van het Carel Kraayenhof Quartet presenteert hij een theaterconcert met muziek van vier grote tango-componisten: Pugliese, Piazzolla, Salgán en Troilo. Vier bijzondere Argentijnse muzikanten en componisten die leefden op de hartslag van de tango. Prijs: 21 euro. Kaarten en informatie via www.fulcotheater.nl.

vrijdag 15 september

Digi-inloop Bibliotheek IJsselstein
10:00-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7Voor iedereen met vragen over bijvoorbeeld bestanden verplaatsen, videobellen, whatsapp of e-mailen. Of bij alle andere vragen over laptop, tablet of smartphone. Deelname is gratis. Kom langs bij de Digi-inloop. Neem bij voorkeur je eigen apparaat mee. Elke vrijdagochtend.

Huis 10 voor gezellige inloop en gratis koffie
10:30-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7Huis 10 is een gezellige plek in het souterrain van de bibliotheek in IJsselstein. Een plaats van ontmoeting, een gezellig praatje of een goed gesprek, voor activiteiten (er is materiaal, je kunt ook iets meenemen) en omzien naar elkaar. Schuif lekker aan. Iedere vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur.

'Moontan' met Rinus Gerritsen
20:00 IJsselstein, Fulcotheater, Oertoom 3Tijdens de voorstelling ‘Iconic Albums – Moontan’ staat het legendarische album ‘Moontan’ uit 1973 van Golden Earring centraal. Bassist Rinus Gerritsen wordt op het podium gei¨nterviewd door Martin Kuiper en andere hoofdrolspelers vertellen hun verhaal vanaf een groot scherm. Ook zal Rinus de bezoeker een inkijk geven in de ontstaansgeschiedenis van iconische tracks als ‘Radar Love’ en ‘Vanilla Queen’ aan de hand van de mastertapes. Prijs: 22,50 euro. Kaarten en informatie via www.fulcotheater.nl

zaterdag 16 september

World Cleanup Day
10:00-11:30 Montfoort, Linschoten, diverse locatiesTijdens World Cleanup Day gaan de zwerfvuilambassadeurs met andere vrijwilligers, buren, vrienden en kennissen op pad om zoveel mogelijk straten schoon te maken. In Montfoort vanaf de parkeerplaats Hofplein en in Linschoten vanaf de parkeerplaats achter De Vaart. Voor prikstokken en vuilniszakken wordt gezorgd, wel zelf tuin/werk handschoenen meenemen. Aanmelden gewenst via z.ambassadeurs@gmail.com of telefoon 06-19468944.

Jandino in 'Judeska Airlines'
20:00 IJsselstein, Fulcotheater, Overtoom 3Na vier succesvolle films en twee uitverkochte theatertournees keert Judeska terug in een gloednieuwe hilarische klucht, geproduceerd door Het Huis van Asporaat. Nadat Judeska voor de zoveelste keer is ontslagen, krijgt ze nog één kans van het uitzendbureau. Ze mag als stewardess aan de slag. Ze wordt echter grondstewardess. Te midden van hectiek en chaos. Prijs: 29,50 euro. Kaarten en informatie via www.fulcotheater.nl

dinsdag 19 september

Lunchvaart over Hollandse IJssel naar Montfoort
10:00-15:30 IJsselstein, vanaf steiger WalkadeVaartocht over de Hollandse IJssel naar het poldergebied van de Lopikerwaard naar het hart van de stad Montfoort. Aanmeren bij de Montfoortse IJsselpoort met lunch in Het Oude Stadhuis. Daarna terugvaren naar IJsselstein. Elke derde dinsdag van de maand: 20 juni, 18 juli, 15 augustus, 19 september. Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein.

Wandelen door de IJsselsteinse geschiedenis
19:30 IJsselstein, vanaf Historisch Stadhuis, De PlaatsUIT in IJsselstein organiseert de komende maanden samen met de Historische Kring IJsselstein een nieuwe serie avondrondleidingen door onder andere de historische binnenstad van IJsselstein. Het programma wisselt. Ook bezoeken de deelnemers bij elke rondleiding weer een ander monument. Te bezoeken monument nog nader te bepalen. Elke rondleiding start om 19.30 uur op de Plaats voor het Historisch Stadhuis en de wandeling duurt tot circa 21.00 uur. Kosten: 5 euro. Aanmelden via info@uitinijsselsten.nl of 030-6887273. Meer informatie: www.inijsselstein.nl

woensdag 20 september

Diner met spelmiddag
12:30-16:00 Lopik, dorpshuis De Schouw Ouderencomité Lopik-dorp organiseert om 12.30 een driegangen diner en daarna om 14.00 een spel- en activiteitenmiddag in dorpshuis De Schouw. Opgeven tot en met 16 september bij Arendje Vriezema, tel. 0348-552038 of Gerda Boer, tel. 0348-553387. Kosten diner inclusief drankje 7,50 euro voor inwoners kern Lopik- dorp. Voor anderen 9,50 euro. Voor 2 euro, inclusief koffie, kaarten, sjoelen, kegelen en rummikub.

donderdag 21 september

VoorleesPret in Montfoort
10:30-11:00 Montfoort, Huis van Ervaring, Kasteelplein 7Bibliotheek Het Groene Hart presenteert VoorleesPret, een moment voor (groot)ouders en (klein)kinderen vanaf 2 jaar met voorlezen, spelletjes en liedjes zingen. Na het voorlezen is er gelegenheid voor een speelmoment voor de kinderen en kunnen de volwassenen nog even napraten. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Elke keer is er een ander thema. Info: www.bibliotheekhetgroenehart.nl/voorleespret

Dagvaartocht met lunch naar Lopikerkapel
10:30-15:30 IJsselstein, vanaf steiger Walkade 2-4Dagtocht met lunch door Yselvaert vanuit IJsselstein naar Lopikerkapel. Over de Hollandse IJssel, onder lage bruggen door via Kromme IJssel en Enge IJssel door eeuwenoud landschap richting Lopikerkapel. Bij aankomst lunch bij café De Roode Leeuw. Kosten 37,50 euro, inclusief lunch. Voor meer informatie en boekingen: www.rondvaartenijsselstein.nl.

vrijdag 22 september

Digi-inloop Bibliotheek IJsselstein
10:00-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7Voor iedereen met vragen over bijvoorbeeld bestanden verplaatsen, videobellen, whatsapp of e-mailen. Of bij alle andere vragen over laptop, tablet of smartphone. Deelname is gratis. Kom langs bij de Digi-inloop. Neem bij voorkeur je eigen apparaat mee. Elke vrijdagochtend.

Huis 10 voor gezellige inloop en gratis koffie
10:30-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7Huis 10 is een gezellige plek in het souterrain van de bibliotheek in IJsselstein. Een plaats van ontmoeting, een gezellig praatje of een goed gesprek, voor activiteiten (er is materiaal, je kunt ook iets meenemen) en omzien naar elkaar. Schuif lekker aan. Iedere vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur.

Lunchvaart naar Marnemoende met Yselvaert
11:30-15:00 IJsselstein, vanaf steiger Walkade 2-4Vaartocht met Yselvaert over de Hollandse IJssel vanuit de stadse omgeving langs weidse polders richting Montfoort. Bijzonder om de overgang van stad naar weidegebied te ervaren. De schipper weet er veel over te vertellen. Na ongeveer 50 minuten wordt er afgemeerd bij Jachthaven Marnemoende voor lunch in restaurant Rivers. Reserveren: www.rondvaartenijsselstein.nl of bij UIT in IJsselstein.

zaterdag 23 september

Pelita Theatermiddag met Danspaleis
14:00-16:00 IJsselstein, De Oase, Benschopperweg 342Pelita Theatermiddag 'Special Edition' komt met Het Danspaleis. Pelita is van oorsprong een Indische organisatie die de belangen behartigt van families uit voormalig Nederlands-Indië. Zowel Pelita als het Danspaleis heeft aandacht voor de kwetsbare ouderen, met onder meer Alzheimer en Dementie. Indische en Molukse ouderen met hun verzorgers/familie en vrienden uitgenodigd om een dansje te wagen op klassiekers. De toegang is gratis. Consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden mag, maar is niet nodig. Locatie is rolstoelvriendelijk. Voor meer informatie of contact: Sylvia Hiert via s.hiert@pelita.nl of telefoon 06-10991336.

woensdag 27 september

VoorleesPret in Linschoten
15:00-15:30 Linschoten, bibliotheek, Laan van Rapijnen 36Bibliotheek Het Groene Hart presenteert VoorleesPret, een moment voor (groot)ouders en (klein)kinderen vanaf 2 jaar met voorlezen, spelletjes en liedjes zingen. Na het voorlezen is er gelegenheid voor een speelmoment voor de kinderen en kunnen de volwassenen nog even napraten. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Elke keer is er een ander thema. Info: www.bibliotheekhetgroenehart.nl/voorleespret

vrijdag 29 september

Digi-inloop Bibliotheek IJsselstein
10:00-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7Voor iedereen met vragen over bijvoorbeeld bestanden verplaatsen, videobellen, whatsapp of e-mailen. Of bij alle andere vragen over laptop, tablet of smartphone. Deelname is gratis. Kom langs bij de Digi-inloop. Neem bij voorkeur je eigen apparaat mee. Elke vrijdagochtend.

Huis 10 voor gezellige inloop en gratis koffie
10:30-12:00 IJsselstein, bibliotheek, Overtoom 7Huis 10 is een gezellige plek in het souterrain van de bibliotheek in IJsselstein. Een plaats van ontmoeting, een gezellig praatje of een goed gesprek, voor activiteiten (er is materiaal, je kunt ook iets meenemen) en omzien naar elkaar. Schuif lekker aan. Iedere vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur.