• Thuisspringster Fieke Lameris in actie.
• Thuisspringster Fieke Lameris in actie. Foto: John Wijntjes

Fieke Lameris weert zich kranig op NK

vlist/regio • Fieke Lameris eindigde zaterdagmiddag op haar thuisaccommodatie in Vlist als vijfde op het NK-Jeugd Polsstokverspringen in de leeftijdsklasse 11-12 jaar. Het Vlister talent noteerde in haar laatste sprong een persoonlijk record van 8.80 meter.

Dieke van Schaik uit Benschop bereikte in dezelfde groep met 9.32 meter de derde plaats op het ere podium bij de meisjes 11-12 jaar met 9.32 meter. Jinte van den Brink uit Polsbroek werd met 8.56 in deze groep zesde.

De 12-jarige Fieke was echter de enige deelnemer van polsstokclub Vlist, die zich had geplaatst voor deze nationale titelstrijd tussen de Friese en Hollandse topjeugd. “Er waren veel Friese kinderen met hun familie aanwezig,” vertelt Fieke, die de finale nipt miste. “Mijn ouders, broer en nog een paar familieleden kwamen kijken. Ik was niet zenuwachtig en begon goed met  8,37 meter, waarna ik in overleg met mijn coach Suzanne Mulder de stok verder in het water zette om richting de negen meter te gaan. Helaas maakte ik een natsprong. In mijn laatste poging ging ik wel goed over en sprong ik verder dan ooit. Komend seizoen maak ik de overstap naar de meisjes en mag ik met een langere stok springen op de grote schans. Daar kijk ik nu al naar uit.”
In haar categorie zegevierde Nina van der Vliet uit Burgum met een afstand van 9.88 meter.

Vrijwel alle leden van polsstokclub Vlist kwamen in actie om het evenement te doen slagen. “Twee jaar geleden bouwden we een tweede jeugdschans, die nodig was om het jeugd-NK te mogen organiseren,” aldus Julia van Eijk namens de vereniging. “We hebben veel tijd in de organisatie gestoken. Er was veel publiek. Veel Friezen kwamen een dag eerder en overnachtten op campings of in een Bed & Breakfast.”

Met zes Hollandse en zes Friese clubs is het fierljeppen een kleine sport. Het enthousiasme van de kinderen is daarentegen groot. In de categorie Meisjes tot en met 10 jaar maakte Marrit Bouwhuis uit het Friese Parrega haar favorietenrol waar. In haar laatste finalesprong was haar afstand van 8.35 meter goed voor de titel. 
Bij de Jongens won Friso Hobma uit Harlingen in de jongste categorie met 10.16 meter. Jarmo Timmens uit Haarzuilens (11.12 meter) was de beste bij de 11- en 12-jarigen. Stef Kooper uit Linschoten eindigde hier met 8.15 als tiende. Jari Lekkerkerker uit Montfoort werd met 9.60 meter derde bij de jongens tot en met 10 jaar. Dayenne Snel uit IJsselstein sprong 6.42 en werd zesde bij de meisjes tot en met 10 jaar.
Wim Kroone