Cabauwse Molen in feeststand
Cabauwse Molen in feeststand Foto: Stg. Vrienden van de Cabauwse Molen

Feest bij 250-jarige Cabauwse Molen

cabauw • Dit jaar bestaat de Middelste Molen van Cabauw 250 jaar. Eind oktober 1722 brandde de molen helemaal af, waarna deze weer snel werd herbouwd. Op 1 mei 1773 werd de nieuwe molen in gebruik genomen. Zaterdag 2 september viert de molen dit heuglijke feit met een feestelijk open huis.

De jaren zijn er niet aan af te zien. Na de recente twee jaar durende restauratie, die in 2021 werd afgerond, staat de 250-jarige jubilaris weer in volle glorie in het polderlandschap en draait en maalt de molen alsof 1773 pas gisteren was. De Cabauwse molen is de enige van alle Lopikse poldermolens die behouden is gebleven en geldt als een bijzonder monument op een unieke plek.

Voor deze gelegenheid is een speciale korte documentaire film gemaakt '250 jaar voor de wind' die de functie van de molen belicht tegen de historische achtergrond. Daarin komen vragen aan de orde als: Wat betekent de molen voor het landschap? En: Wat zijn de dagelijkse handelingen van de molenaar om de molen te kunnen laten draaien en malen? Vanuit het verleden wordt ook gekeken naar de toekomst en het belang van de opleiding van nieuwe bevlogen molenaars.

De film wordt tijdens de open dag doorlopend vertoond. Van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom bij de molen om de film te zien, de molen te bekijken, een kopje koffie of thee met een gebakje te nuttigen en alle verhalen te horen. Kinderen kunnen allerlei spellen doen en genieten van versgebakken popcorn van de popcorn-kar. Ook het Cabauws Weteringkoor is van de partij.

Het adres is Lopikerweg west 106, ingang tussen 101a en 102. Parkeren op het perceel langs de toegangsweg is mogelijk, maar de organisatie ziet iedereen het liefst op de fiets komen. 

q www.cabauwsemolen.nl