• Het vrolijke diamanten paar Uding-Temming.
• Het vrolijke diamanten paar Uding-Temming. Foto: Lysette Verwegen

Verjaardag én een diamanten huwelijk

ijsselstein • “Twee voor de prijs van één”, grapt diamanten bruid Adri Uding-Temming. Ze vierde samen met echtgenoot Ton haar verjaardag en hun diamanten huwelijk voor de wet. Burgemeester Van Domburg bracht het jubilerende paar op 15 augustus een felicitatiebezoek en daar kreeg hij heel wat verhalen te horen over de achterliggende zestig jaar.

Er werd voor de wet getrouwd om een huis te krijgen. “Handig; het was toch al feest”, lacht Adri. “Negen maanden later zijn we bevallen… van ons huis. In de IJsselstraat, waar burgemeester Post nog voor tekende.” Daarna volgde het 'echte' huwelijk: voor de kerk. Nauwelijks nog voor te stellen: getrouwde vrouwen moesten stoppen met werken: “Dat was toen zo.” Maar als wettelijk getrouwde bruid was ze wel al getrouwd: “Ik mocht niet op afbetaling het verjaardagscadeau voor Ton kopen zonder zijn toestemming. Weg verrassing.”
Bruidegom Ton werkte in de meubelindustrie en later bij Terberg Specials, terwijl Adri na de Kleermakersvakschool bij Atelier Everdingen koninklijke opdrachten uitvoerde: “Een zijden sprei voor Beatrix, vitrages voor het paleis op de Dam en bootkussens voor prins Bernard.” Het verklaart haar hobby's: borduren en breien. Maar ook tv-kijken en lezen. "Ze kan het tegelijk", lacht Ton, die het bij lezen houdt, veel fietste en tenniste. Vier keer bezocht hij -alleen- zijn broer in Australië. En dat is wellicht het geheim van hun huwelijk: 'Houd elkaar in ere, blijf positief en probeer elkaar niet te veranderen.' "Ik kan me niet herinneren dat we ooit ruzie hebben gehad", aldus Ton.

Ze hebben ook als buren een lange historie samen. Beiden woonden -in een groot gezin- aan de Utrechtse Abstederdijk, waar Adri bevriend was met de zus van Ton. Tussen hen in woonden twee tantes. "Die hielden ons in de gaten, want -voor de wet getrouwd- mochten we niet bij elkaar slapen", lacht het paar. Vanaf 1963, in IJsselstein na het kerkelijk huwelijk mocht dat wel.