• Gemeente, de beide theaters, kunstenaars en musici slaan de handen ineen.
• Gemeente, de beide theaters, kunstenaars en musici slaan de handen ineen. Foto: Karin Doornbos

September is CultiTijd in IJsselstein

Nieuws

IJSSELSTEN • Een wandeling van theater naar theater met onderweg muzikale straatsessies en verrassende acts, een djembéworkshop bij het museum, een blik in de ateliers van IJsselsteinse kunstenaars en genieten van muziek aan de stadsgracht. Het openingsweekend van een nieuw spetterend cultureel seizoen in een notendop.

“In de maand september is er iedere dag iets te doen op cultureel gebied”, vertelt Angelique van Lierop, coördinator van dit bijzondere samenwerkingsverband tussen gemeente en culturele partners. “Een maand lang proeven van alles wat IJsselstein op cultureel gebied te bieden heeft.”

Nieuwe aanpak

Het culturele leven in IJsselstein staat niet stil. Tijdens, maar ook na de coronaperiode heeft de sector veerkracht, creativiteit en inventiviteit laten zien. Niets was meer vanzelfsprekend. Dit leidde tot een nieuwe kijk op cultuur en vroeg ook om een nieuwe aanpak. De gemeente deed een oproep aan de diverse cultuurpartners om mee te denken over nieuwe initiatieven en het verbinden van bestaande activiteiten. Het Cultuurcafé werd in het leven geroepen. Er werden verbindingen gelegd, er werd gebrainstormd, en er werden plannen gesmeed. Angelique: “In eerste instantie was het plan om een cultuurweek te organiseren, maar al snel ontstond het idee om het grootser aan te pakken. Waarom niet de bestaande activiteiten integreren in een nieuw totaalprogramma?” CultiTijd zag het licht.

Best spannend

“Wij hebben als gemeente geen activiteiten georganiseerd”, benadrukt ze. “Ons doel is om de verschillende cultuurpartners met elkaar in verbinding te brengen. De gemeente heeft hierin een puur faciliterende en coördinerende rol.” Cultuurwethouder Mark Foekema beaamt dit. ”Het is voor ons ook best spannend hoe het ontvangen wordt door de inwoners van IJsselstein. Je kunt het min of meer zien als een try-out.” De vaste elementen ontbreken natuurlijk niet tijdens de cultuurmaand: Open Monumentendag, het IJsselFEstein, de jaarlijkse Kunst en Hobbymarkt en ook het vorig jaar zo enthousiast ontvangen Aqua Musica krijgt dit jaar een vervolg. 

Opening theaterseizoen

CultiTijd heeft een aantal bijzondere kruisbestuivingen en samenwerkingen. De beide theaters, het Fulcotheater en Theater Pantalone hebben de handen ineen geslagen om een spetterend openingsprogramma te verzorgen. “Een hele nieuwe en unieke samenwerking”, zegt Angelique. “We zijn geen concurrenten, maar we versterken elkaar juist”, vult Fulcobestuurder Anastasia van der Lugt aan. Ook de Pantalone bestuursleden Jesse Tolboom en Trudy van Dijk zijn enthousiast. “Wij zijn een klein theater met een groot cultureel aanbod en we hebben weer andere activiteiten dan het Fulco. Het is fijn om op deze manier samen te werken.”

Bijzondere combinaties

Ook een bijzondere combinatie vormt het optreden van mannenkoor Deo Datus in de Kunstgarage aan de Panoven. “En wat te denken van de Open Dag van het Kursus Project IJsselstein (KPIJ) op vrijdagavond in de Sint Nicolaasbasiliek. Hoe leuk is dat?” 

Het belooft een mooi openingsweekend te worden. Op zaterdag 2 september de feestelijke aftrap van CultiTijd in Theater Pantalone, Aqua Musica aan de stadsgracht, het Open Weekend van de ateliers aan het Hitteschild, en op zondag 3 september houden de IJssel Ateliers bij Marnemoende Open Huis. “Eigenlijk een complete atelierroute”, zegt Angelique “Want ook alle kunstenaars in de binnenstad houden zondag open huis.” 

Het volledige programma staat op

www.ijsselstein.nl/cultitijd

Karin Doornbos