• Te zien in de etalage van De Ballensnoeperij.
• Te zien in de etalage van De Ballensnoeperij. Foto: aangeleverd

Vier kastelen van Linschoten in de etalage

Nieuws

LINSCHOTEN • Verspreid in Linschoten stonden eeuwen geleden vier plaatselijke kastelen. Er is een expositie aan gewijd.

Waar hebben ze gestaan en wat waren de namen van de verdedigingswerken. Antwoorden op die vragen zijn tot tien uur ‘s avonds te vinden in de etalage van De Ballensnoeperij, de dependance van de Vereniging-Oud-Linschoten aan de Dorpstraat 45a. 
De ‘sterkten’ ook wel kastelen, waren voorzien van dikke muren en een diepe gracht. Ze zijn gebouwd in een tijd dat gewesten op gespannen voet met elkaar leefden. Oorlog was eerder regel dan uitzondering. Huys te Linschoten uit de middeleeuwen stond in de huidige dorpskom. Het nu nog bestaande Huis te Linschoten aan de Noord Linschoterdijk werd gebouwd in de periode dat het in verval geraakte Kasteel Huys Linschoten waarschijnlijk werd afgebroken. Huidig Huis te Linschoten werd in 1638 gebouwd als buitenplaats door Johan Strick van Linschoten.
Gedurende openingstijden, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur, wordt in het pand ook een fotoreproductie op ware grootte getoond van het op een na oudste olieverfpaneel van Nederland: De Heren van Montfoort. Het paneel van de gedachtenistafel werd in de 19de eeuw ontdekt in de hofstede op de locatie Heulestein. In 1884 werd het door de eigenaren geschonken aan het Rijksmuseum.