• Jaco de Groot kwam tot een formidabele 21,58 meter, hoewel zijn sprong niet eens perfect was.
• Jaco de Groot kwam tot een formidabele 21,58 meter, hoewel zijn sprong niet eens perfect was. Foto: Erik van Kordelaar

Jaco de Groot piekt weer tijdens Hollands kampioenschap

Sport

KOCKENGEN / REGIO • Een zeer spannende wedstrijd en ongekende ambiance maakten deze editie van het Hollands Kampioenschap (HK) er eentje om niet snel te vergeten. De glorieuze winnaars van de dag waren Jaco de Groot en Joriene Baas.

Jaco de Groot uit Kamerik won al twaalf keer de hoofdprijs bij de Senioren. Er waren jaren waarin hij ver boven de concurrentie uitsteeg. Dat is nu niet meer het geval. De Groot, titelverdediger, startte niet als de favoriet aan de wedstrijd. Erwin Timmerarends (Bodegraven) en Reinier Overbeek (Benschop) zijn hem gedurende het seizoen vaak de baas. De derde voorronde sprong van Overbeek was een daverende 21,19 meter. Zijn beste seizoenprestatie en een afstand die normaliter toch wel voldoende zou zijn voor de titel, maar nu leidde tot brons. Jaco de Groot wist in zijn eerste finalesprong met enig hangen en wurgen de stok zijn wil op te leggen. Ondanks dat hij behoorlijk uit de koers ging was het genoeg voor een formidabele afstand van 21,58 meter. Een weergaloze Erwin Timmerarends kwam tot een centimeter dichtbij en pakte het zilver.

Bij de Dames was het Tessa Kramer (Amersfoort) die als uitgesproken favoriet aan de wedstrijd begon. De vorig jaar nog in Friesland springende Kramer heeft snel een dominante plek in het Hollands polsstokcircus veroverd. Zij sprong een goede wedstrijd (15,80 meter), maar de show werd gestolen door de vriendinnen Joriene Baas (Oudewater) en Julia van Eijk (Haastrecht). Joriene Baas ging voor het eerst van haar leven verder dan 16 meter (16,27 meter) en won daarmee even glorieus als verrassend de hoofdprijs. 

Bij de Junioren werd de voorspelde tweestrijd tussen Hidde van Dam (Montfoort) en Mark van der Horst (Schoonhoven) beslecht in het voordeel van Hidde van Dam. Hij sprong al in zijn eerste poging 19,74 meter. Mark van der Horst beet zich hier op stuk, al kwam hij nog dichtbij met een afstand van 19,11 meter. Sterk was het optreden van Ruben van Eijk (de broer van Julia). Hij werd knap derde met een afstand van 18,53 meter.

De jongenscategorie werd gewonnen door Ferran Houdijk (Benschop). Waar vooraf een strijd met plaatsgenoot Harmen Boogaard werd verwacht, nestelde zich daar ineens Arien Kastelein (Zegveld) tussen. Houdijk sprong in de voorronde een afstand van 17,92 meter. Boogaard kwam er vlakbij met een afstand van 17,82 meter. Kastelein sprong in de eerste finaleronde ineens een daverend persoonlijk record van 17,92 meter. Exact dezelfde afstand als Ferran Houdijk. Een enorme verrassing. Houdijk wist in zijn laatste finalesprong toch nog een keer de bakens te verzetten en ging naar 18,52 meter. Vlak onder het schansrecord en daarmee uiteindelijk toch afgetekend kampioen van een bijzonder spannende wedstrijd.

Gemma van Oosterom uit Woerdense Verlaat maakte haar favorietenrol bij de Meisjes volledig waar. Ze won met overmacht de wedstrijd en werd kampioen met een afstand van 14,42 meter. Van Oosterom heeft na dit seizoen nog twee jaar te gaan in deze leeftijdscategorie en springt nu al de Meisjesrecords aan flarden. Dit belooft veel voor de komende jaren.

Tweede achter van Oosterom werd Isabel Overbeek (Benschop) met een afstand van 13,26 meter. Overbeek springt dit jaar pas voor het eerst op het hoogste niveau en ontwikkelt zich razendsnel. Nu al tweede op het HK zal ze het van Oosterom de komende jaren wellicht moeilijk gaan maken. De derde plek was voor Tessa van Vliet (Nieuwkoop) met 12,55 meter.

Voor de polsstokvereniging Stichtse Vecht was dit de eerste keer dat zij een groot kampioenschap op de schansen in Kockengen mocht organiseren. De moderne schansen en de perfecte weersomstandigheden, inclusief een lichte bries in de rug maakten het tot een spectaculair kampioenschap dat naar schatting een duizendkoppig publiek trok.

Revanche

In het Friese IJlst wordt zaterdag 2 september gesprongen om het Nederlands kampioenschap. Een aantal Hollandse matadoren zal hier gebrand zijn op revanche na hun prestaties tijdens het HK. 

Maar eerst is er komende zaterdag het Nederlands Kampioenschap voor de jeugd in Vlist. Hierin laten de talenten van de toekomst hun kunsten zien.