• De twee rommelmarkt-commissieleden, Wiljan den Boer en Arie Zwijnenburg.
• De twee rommelmarkt-commissieleden, Wiljan den Boer en Arie Zwijnenburg. Foto: Dirk Molenaar

Zaterdag 26 augustus: 46ste rommelmarkt Willige Langerak

Nieuws

WILLIGE LANGERAK • Zaterdag 26 augustus is de jaarlijkse rommelmarkt van de NH Kerk in Willige-Langerak. Het is alweer de 46ste editie. Komende zaterdag is de laatste ophaaldag.

In een grote boerenschuur en een voormalige koeienstal aan de Lekdijk staan de ingezamelde spullen tot aan de nok opgestapeld. “Het staat weer lekker vol”, grinnikt Arie Zwijnenburg (65). “Grote meubels zoals kasten en bedden nemen we niet meer aan. In de loop van de tijd zijn we kritischer geworden omdat niet alles niet goed verkoopt. Een kleiner aanbod wil niet zeggen dat er een lagere opbrengst is. Vorig jaar hadden we veel minder spullen, maar een net zo hoge opbrengst.”

Gemeentedag
Al zo’n veertien jaar is Arie lid van de rommelmarktcommissie. Hij haalt samen met andere vrijwilligers regelmatig spullen op in de regio. “Vaak is het leeghalen van huizen bij overlijden. De kinderen zien in de spullen geen waarde en willen ervan af”, geeft hij aan.

Naast het houden van zo’n dertig koeien en tien stuks jongvee is hij er maar druk mee. ”Eenmaal hier gebracht is het sorteren en een plekje geven.”

De ‘benjamin’ van de negen personen tellende commissie is Wiljan den Boer (26), in het dagelijks leven werkvoorbereider bij een metaalbedrijf. “Wat ik zo leuk vind is dat we als kerkelijke gemeente op de dag van de rommelmarkt een soort van ‘gemeentedag’ beleven”, onderbouwt hij zijn enthousiasme.

Samen met Ad Spek is hij de coördinator voor het ophalen van spullen. “Komende zaterdag 19 augustus is de laatste ophaaldag. Met een vijftal wagens gaan we langs bij meer dan veertig adressen.” 

Sorteren
In de week voorafgaand aan de rommelmarkt wordt op meerdere avonden alles gesorteerd en op karren geladen. “Op de dag van de rommelmarkt worden de kramen vanaf zes uur ’s morgens opgebouwd. Een hele klus”, lacht Wiljan. “We hopen ditmaal opnieuw op een netto- opbrengst van rond de 20.000 euro.”

De continuïteit voor de komende jaren ziet Wiljan positief in. In de commissie zijn nieuwe, jongere mensen toegetreden. Wel ziet hij een trend dat steeds meer via websites als Marktplaats wordt verkocht. Desondanks komen er nog ieder jaar honderden bezoekers op de rommelmarkt af. 

Contant
Wat mogelijk een keer verandert is de wijze van betalen. “We hebben er ditmaal toch weer voor gekozen om alles via contact geld af te rekenen”, maakt Wiljan duidelijk. ”Via pinbetaling is wat lastig op zo’n dag.”

De rommelmarkt is op zaterdag 26 augustus rondom het Witte Kerkje aan de Montignylaan. Bezoekers zijn welkom van 10.00 tot 15.30 uur. De opbrengst is bestemd voor de NH Kerk van Willige Langerak. Voor het aanmelden van spullen kan contact worden opgenomen met Ad Spek (06-22879142) of Wiljan den Boer (06-46558079). De laatste ophaaldag is zaterdag 19 augustus. Daarna rijdt de ophaaldienst weer vanaf november.

Dirk Molenaar