• MVV’58-ZBC’97
• MVV’58-ZBC’97 Foto: Richard van Hoek Fotografie

MVV'58 degradeert in jubileumjaar

almkerk • ZBC’97 stond na een half uur spelen al met 3-0 voor. Morris van de Brink redde in de reguliere speeltijd met een gave hattrick de meubelen voor de 65-jarige jubilaris uit Meteren. In de verlenging trokken de Zwijndrechtenaren echter alsnog aan het langste eind.

De defensie van MVV’58 liet in de beginfase grove steken vallen. De behendige aanvallers van ZBC’97 kregen alle vrijheid. Thayrison Doran draaide gemakkelijk weg van zijn tegenstander en opende na een kwartier spelen de score. Nadat Liomar Jennie zijn inzet buiten bereik van de Meterense doelman Rick van Ginkel op de paal zag belanden, brachten Geert Cleef en Jennie de marge op drie.

'Meer verwacht'

Onnodig balverlies en het missen van snelheid – aanvoerder Cas Wilpstra werd gepasseerd door Liomar Jennie alsof hij stilstond – lagen aan de grondslag van de fatale tegentreffers. "Ik wist niet wat ik zag,” verklaarde MVV’58-trainer Frans van Wijk, die in maart het stokje overnam van Frans van Helvoirt, na afloop. "Ik had zeker in de beginfase meer verwacht van mijn laatste linie. Dankzij het eerste doelpunt van Morris van den Brink uit een vrije trap vlak voor rust bleven we in leven.”

Verhaal apart

Het optreden van de balvaardige Van den Brink was een verhaal apart. Hij is opgeleid als jeugdspeler bij PSV en ontpopte zich vervolgens ontpopte tot een grillige groeibriljant bij derdedivisionist SteDoCo. Bij beide clubs slaagde de inmiddels 27-jarige inwoner van Meteren niet.

"Tijdens corona heb ik een leven zonder voetbal ontdekt,” zegt Morris van den Brink, die als verkoper van auto-onderdelen zijn brood verdient, onbewogen. ,,Ik was al gestopt, maar de club deed een beroep op mij. Het is een leuke groep, dus waarom niet?”

In de tweede helft schoot Van den Brink opnieuw raak uit een vrije trap. Een lepe kopbal van hem betekende de gelijkmaker. De in groten getale aanwezige fans van MVV’58 gingen uit hun dak. Een Zwijndrechtse verdediger voorkwam vlak voor tijd, dat Morris van den Brink geschiedenis schreef.

Omschakeling

In de eerste verlenging hervond ZBC’97, dat twee messscherpe veertigers als basisspelers had, zichzelf.

"Onze tactiek – het spelen vanuit de omschakeling - lukte fantastisch,” vertelde ZBC’97-trainer Robert Mohan. ,,Voor deze wedstrijd had ik doelman Michael Kilsdonk uit het vierde opgesteld. Hij is een koele kikker en kan tegen de druk van zo’n wedstrijd. Vorig jaar promoveerden we via de nacompetitie. In het beslissende duel stonden we met 1-3 achter en wonnen alsnog met 5-3. Met die ervaring op zak, wist ik dat de kans groot was dat we het alsnog zouden redden.”

Geloof bleef tot het laatste

De volledig vrijstaande Kenneth Klaverweide scoorde de 4-3 en dompelde MVV’58 in rouw. Invaller Maarten Wammes kon de wedstrijd ook niet meer kantelen. De 21-jarige student fysiotherapie, die vanaf zijn zestiende in de hoofdmacht speelde, deed dit seizoen vanwege zijn studie en stapje terug. Met hem erbij ging het beter lopen voor de West-Betuwers.

"Ik ben een linkspoot en moest in het laatste kwartier voor meer evenwicht in het elftal zorgen,” vertelde hij beteuterd. ,,Jammer dat we zo slecht begonnen, maar dat kan ook de verdienste zijn van onze tegenstander. Zij speelden anders dan we gewend zijn. Sneller en technisch vaardiger. De tweede bal was vaak voor hun. Toch bleef tot het laatst bij ons het geloof, dat we weer langszij konden komen.”
Na de vraag of er nog een derde helft inzat, verscheen er weer een glimlach op zijn gezicht. "Ik verwacht dat we straks ons verdriet gaan wegdrinken.”

Wim Kroone