Vorstelijk varen op de Waal

tiel • De Piet Hein ligt dan in de Waalhaven en wie een kaartje voor een van de rondvaarten heeft kunnen bemachtigen, mag een paar uur meevaren. 

Het monument was decennia lang het koninklijk jacht van kroonprinses en later koningin Juliana. Het jacht is vernoemd naar de zeventiende-eeuwse Nederlandse zeevaarder Piet Hein. Het vaartuig werd in 1937 aangeboden als nationaal geschenk aan kroonprinses Juliana en haar echtgenoot prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld, ter gelegenheid van hun huwelijk. Op 21 augustus 1937, na de tewaterlating, werd op het IJsselmeer en de Waddenzee met de proefvaarten begonnen. Tot de Tweede Wereldoorlog werd er vaak gebruik gemaakt van de Piet Hein. In de oorlog voeren Duitse militairen de boot vanuit Amsterdam naar Noord-Duitsland, zodat de Luftwaffe - de Duitse luchtmacht - het kon inzetten. Van augustus 1940 tot 17 mei 1945 was het in gebruik als commandoschip en uitgerust met geschut. Na de oorlog werd de Piet Hein in Hamburg teruggevonden. Tijdens de watersnoodramp, werd het jacht gebruikt om slachtoffers van de watersnoodramp te evacueren. In 1980, nadat Juliana en Bernhard er tientallen jaren plezier van hadden gehad, stonden zij de Piet Hein af voor een museale bestemming. Daartoe werd de Stichting tot exploitatie van de Piet Hein, kortweg Stichting Piet Hein in het leven geroepen.
Het is mogelijk om individueel mee te varen met de Piet Hein op 27 juni van 10.30 tot 12.30 uur of van 14.00 tot 16.00 uur. Kaarten kosten 17,50 per persoon en nog zeer beperkt verkrijgbaar bij het Flipje en Streekmuseum Tiel.