Nieuwe regels voor openbare verlichting

west betuwe • Tijdens een beeldvormende raadsvergadering eerder dit jaar werd de aftrap gegeven om tot een nieuw beleid over openbare verlichting te komen. Toen leek het erop dat alle mogelijkheden bespreekbaar werden. Uitgangspunt van de gemeente is nu toch wel om vooral de gemeente wat donkerder te maken. 

Op 27 juni zal duidelijk worden bij de bespreking van het beleidsplan Licht in West Betuwe 2023-2032, of de gemeenteraad er net zo over denkt. Vanuit diverse partijen leven er wel bezwaren die vaak gaan over de verkeersveiligheid én sociale veiligheid. West Betuwe telt ruim tienduizend lantaarnpalen langs de wegen. De drie voormalige gemeenten die nu samen West Betuwe vormen, hadden verschillende regels voor de straatverlichting.
Tijdens een busrit werden de verschillen tussen de voormalige gemeenten duidelijk. Het buitengebied in de voormalige gemeente Neerijnen bleek erg donker. Iets dat regionale natuurorganisaties toejuichen maar bij inwoners en sommige politici vragen oproept. Vooral jeugd die op de fiets naar school gaat, maar ook de voorzitter van de Buurtbus sprak toentertijd zijn zorgen uit over de veiligheid van zijn chauffeurs en hun passagiers. Omdat de technische en duurzame ontwikkelingen snel gaan is het goed er weer eens naar te kijken, stelt wethouder Jacoline Hartman. Het college wil de aanpak uitsmeren over een aantal jaren, vanwege de grote investering die gedaan zal moeten worden.

De gemeente gaat onderzoeken, in elk van de 26 kernen, waar lichtmasten aan vervanging toe zijn, of dat de huidige verlichting vervangen worden door ledlampen. Of waar de straatlantaarns kunnen verdwijnen. Ook wordt bekeken of lichtreclames kunnen blijven of weg moeten om de gewenste duisternis te bereiken.