• Anne Strik signeert na afloop van de boekpresentatie.
• Anne Strik signeert na afloop van de boekpresentatie. Foto: William Hoogteyling

Boekpresentatie op Jorritdag

meteren •  Anne Strik is sinds 2018 columnist van De Gelderlander. Iedere vier weken neemt ze de lezers mee in persoonlijke verhalen. De eerste twee jaar van haar schrijverschap schreef ze over haar zoon, of zoals ze zelf zegt: “Ik werd de stem van Jorrit.”

Hij had autisme en een zeldzame maag-darmziekte, het pseudo-obstructiesyndroom. Voeding kreeg hij via de bloedbaan en hij moest leven met drie stoma’s. In 2020 overleed Jorrit, de columns van Anne gingen door. Over het verlies, over herinneringen en vooral nog steeds over Jorrit.

Verhalen teruglezen 

Vrij kort na het overlijden van haar zoon kreeg Anne de vraag of ze een boek wilde uitbrengen. Haar verhaal of een bundeling van columns. Pas in het najaar van 2022 zag ze hier wat in en werden de verhalen teruggelezen. "We hebben weinig teruggekeken, dat deden we nu wel. In ons huishouden was alles gericht op zorg en tot op de minuut gepland.” Het is geen zelfmedelijden maar een constatering.

Het verhaal van Jorrit

Bij stukken bijschrijven hielp het om terug te gaan naar een gevoel dat een bepaalde situatie opriep. Het verzamelde werk is ook geen zelfhulpboek of het verhaal van een moeder die haar zoon verloor. Het is het verhaal van Jorrit, die zoals Anne zelf zegt wel ziek was maar een ijzersterke persoonlijkheid had. "Zijn hersenen hadden prikkels nodig. Hij genoot van de momenten dat zoals hij het zelf omschreef de hemel zich opende en de mogelijkheden ongekend leken.”

Over zorg, hoop, verlies en rouw. Maar bovenal Liefde. Persoonlijk en universeel.

Een goed voorbeeld is het jaar 2017 waarin het boek van Jorrit uitkwam, waarin zijn knuffel de avonturen beleefde die Jorrit zelf niet kon beleven. Het seizoen dat hij voor de tweede keer clubkampioen van de schaakvereniging werd. Afgestemd op zijn gezondheid wist hij zichzelf doelen te geven. Ook anderen kregen doelen mee, zoals zijn favoriete voetbalclub Ajax. Die geheel volgens Jorrit zijn planning in 2018 kampioen van de Eredivisie werd. 

Leven met de dag

“Soms waren we zelf verbaasd, zoals toen hij aangaf Japans te willen leren. We maakten dit mogelijk, met leraren aan huis omdat we wisten hoe belangrijk het voor hem was.” Met de dood hielden ze zich niet bezig. “Jorrit leefde met de dag, niet terugkijken en niet vooruitkijken.” De laatste weken waren daarom loodzwaar voor het gezin, vooral om de pijn bij hun zoon en broertje van Lieke te zien. Twee jaar nadat Anne met haar columns startte overleed Jorrit op 13 september 2020, nog maar zeventien jaar.

Jorritdag

“Alles moet iets betekenen, symboliek bevatten”, vertelt Anne. Daarom werd haar boek op 3 juni gepresenteerd. Dit is Jorritdag, de geboortedag van Jorrit. Een dag die Anne en haar gezin de afgelopen jaren bewust beleven, in intieme en bijzondere sfeer. Bij de geboortedag van hun geliefde Jorrit stonden ze eerder stil in een alleen voor hun geopend Van Goghmuseum of de kunsttentoonstelling ‘Rembrand meets Van Gogh’. Om dan in de symboliek weer terug te laten komen kwam ook Jorrits favoriete schilder Van Gogh tijdens de boekpresentatie voor genodigden weer terug. Voor de mensen in de zaal zal het de nodige herinneringen hebben opgeroepen, net als het feit dat dezelfde zaal in De Pluk de plek was waar Jorrit zijn eigen boek in 2017 werd gepresenteerd.

De presentatie en het delen van de Jorritdag was spannend voor Anne maar ze kijkt terug op een bijzondere middag. "Het is mijn boek, het is de dag van Jorrit. De dag van zijn overlijden en zijn geboortedag zijn de twee lastigste dagen in het jaar. Om van zijn geboortedag op deze manier iets bijzonders te maken is heel mooi. Het geeft ons een manier om samen met anderen bij Jorrit stil te staan.” Het is allemaal Liefde is een boek over zorg, hoop, verlies en rouw. Maar bovenal Liefde. Persoonlijk en universeel.