• Jan Harmenshof in Geldermalsen voor de derde keer Excellente School
• Jan Harmenshof in Geldermalsen voor de derde keer Excellente School Foto: J.Wijngaard

Jan Harmenshof in Geldermalsen voor de derde keer Excellente School

Nieuws

GELDERMALSEN • De Jan Harmenshof in Geldermalsen ontving maandagochtend voor het derde jaar het predicaat Excellente School. Je zou het bijna normaal gaan vinden maar met dit predicaat op het profiel Engels wordt een bijzondere prestatie neergezet.

“Dat predicaat is niet om jezelf boven anderen uit te laten stijgen, het is een waardering voor wat er gepresteerd wordt hier op school”, legt directrice Hannie Kerkhof uit. Rose Staritsky is leerkracht van groep acht maar ook de coördinator voor het Vroeg Vreemde Talen Onderwijs (VVTO). Zij coacht haar collega’s en neemt examens af. “Dit voegt echt iets toe aan het onderwijs. Het is vooral gericht op communiceren in een andere taal, leuk met elkaar een gesprek voeren in het Engels. Maar ondertussen wordt er naar een bepaald niveau gewerkt waarmee we kinderen op een bovengemiddeld niveau naar het vervolgonderwijs sturen.”

Gasten uit ander land aanspreken

Engels als taal komt op de school in allerlei vormen terug. Dagelijks een speeltje of uitleg maar ook middagen, English Afternoons waarbij Engels de voertaal is. “Het predicaat is fantastisch, de reacties van kinderen en ouders zijn nog mooier.” Ondertussen heeft de Jan Harmenshof ook echt een naam opgebouwd en speelt internationalisering een grote rol. De taalreizen en uitwisselingsprogramma’s die ook lopen zijn een mooi voorbeeld van hoe snel en jong kinderen het oppakken. “Zonder schroom zie je leerlingen de gasten uit een ander land in het Engels aanspreken.”

Toevoeging aan het onderwijs

Hannie weet hoe hard het werken is om het predicaat te krijgen maar geniet ervan hoe het leeft. “Een jaar lang loopt er naast de reguliere inspecties een apart traject, ook voor de leerkrachten. De minister ziet er een klassenverschil in maar wij vooral een toevoeging aan het goede onderwijs dat we leveren. Door net dat stapje extra te zetten kun je kinderen iets geven waar ze hun leven lang profijt van hebben.” Het nieuwe predicaat wordt uitgebreid gevierd, met de uitreiking afgelopen maandag en tijdens het pleinfeest. “Want excellent zijn we allemaal”, sluit Hannie af.

Uitreiking

De Jan Harmenshof is een van de negenveertig basisscholen in Nederland die maandag het predicaat ontving. Bij de uitreiking was kwam Pim Spijker van Fluvium langs, net als een jurylid die over de rode loper kwam en de oud-schooldirecteur. De leraren werden in het zonnetje gezet en de driehonderd kinderen kregen een gebakje en een drankje.