Afbeelding

Unieke afspraken voor huisvesting arbeidsmigranten

Nieuws

REGIO • In Rivierenland hebben gemeenten en marktpartijen een convenant bereikt om goede huisvesting voor internationale werknemers te garanderen. 

Huisvesters, uitzendorganisaties en werkgevers ondertekenen het convenant op 23 juni in Geldermalsen. Dat gemeenten en marktpartijen de handen ineen slaan middels een convenant om goede huisvesting van internationale werknemers te realiseren, is uniek. Rivierenland zet de toon in Nederland om de situatie voor arbeidsmigranten te verbeteren.

Voldoende goede en veilige huisvesting

Arbeidsmigranten zijn de onzichtbare kracht van onze economie. Helaas worden zij niet altijd goed gehuisvest, ook in Rivierenland niet. Met dit convenant committeren marktpartijen en gemeenten zich om samen de kwaliteit van huisvesting en leven van internationale werknemers in de regio Rivierenland te verbeteren. Dit doen de partijen samen, vanuit een gedeeld verantwoordelijkheidsbesef en het besef dat partijen elkaar nodig hebben. Voldoende huisvesting van goede kwaliteit komt immers alleen van de grond als marktpartijen dit realiseren en gemeenten faciliteren.

Een gelijk speelveld

Het convenant heeft als doel om ‘een bodem in de markt’ te leggen: dat wil zeggen, duidelijke spelregels te stellen waaronder marktpartijen huisvesting voor internationale werknemers in de regio mogen realiseren en exploiteren. Het convenant verschaft daarmee duidelijkheid tussen marktpartijen en gemeenten over de regels waaraan huisvesting van internationale werknemers moet voldoen en de wederzijdse verwachtingen en verplichtingen.

Ondertekening met paneldiscussie

Aan de ondertekening op 23 juni gaat een goed gesprek vooraf. Over de situatie en de oplossingen voert een aantal deskundigen met de aanwezigen een discussie in de zaal van de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Onder meer zal de totstandkoming van het convenant worden toegelicht.

De Regio Rivierenland en partners

Regio Rivierenland is een samenwerkingsverband van acht Gelderse gemeenten: Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.Naast deze gemeenten zal convenant worden ondertekend door huisvesters Homeflex, KAFRA Housing, Van Doorn Living en de uitzendorganisaties OTTO Workforce, VDU, Europlus en Sprintwerkt.