• Dorien de Koff en José van Hattem.
• Dorien de Koff en José van Hattem. Foto: Madelief Helmhout

Viaanse voornemens

VIANEN • Afvallen, stoppen met roken, minder alcohol drinken… Het spitsuur voor goede voornemens is aangebroken met de start van het nieuwe jaar. Maar met welke nieuwe voornemens stappen de inwoners van Vianen 2023 in? Madelief Helmhout ging op oudejaarsdag de Voorstraat op om precies die vraag te stellen.

José van Hattem en Dorien de Koff

José (62): “Mijn goede voornemen is absoluut om te stoppen met roken. Niet geheel origineel, ik ben vast één van de duizenden rokers die het zich voorneemt in het nieuwe jaar, maar het wordt echt tijd! Het is me overigens al wel vaker gelukt om te stoppen. Toen viel ik alleen telkens terug in mijn oude gewoonte. Maar nu heb ik de grens getrokken op 1 januari, anders komt het er nooit van. En dit jaar gaat het me écht lukken om voor goed te stoppen, daar heb ik alle vertrouwen in.”

Dorien (59): “Er een mooi jaar van maken, dat is mijn enige voornemen: liefdevol en respectvol met elkaar omgaan zoals elk jaar. Het is niet zo zeer een voornemen, ik sta altijd zo in het leven en je moet eigenlijk elke dag van elk jaar zo in het leven staan. Als je het mij vraagt is dát waar het leven uiteindelijk om draait, dus 2023 ook!”

Ellen en Adriana

Ellen (32): “Goede vraag! Ik heb besloten meer met familie te willen gaan doen dit jaar. Elkaar vaker zien is eigenlijk wel nodig. Na corona ben ik er toch een beetje in blijven hangen om veel op mezelf te doen en is het geen routine meer om regelmatig af te spreken. In 2023 wil ik me dus weer meer op mijn familie gaan richten. Een leuk voornemen en dus ook een leuk vooruitzicht!” (geen foto)

Adriana (58): “Al vele jaren doe ik niet meer aan goede voornemens. Jarenlang nam ik me dingen voor in het nieuwe jaar, bijvoorbeeld afvallen of stoppen met roken, noem het maar op, maar wist ik van tevoren stiekem al dat ik het niet vol zou houden op de lange termijn. Ik ben er dus maar gewoon mee gestopt! Als ik gezonder wil leven doe ik dat gewoon direct en wacht ik niet meer tot het nieuwe jaar. Ik trek me er ook niks van aan dat anderen wel graag aan goede voornemens willen doen, voor mij is het gewoon helemaal goed zo.” (geen foto)

Lydia Versluis en Josh Kramer

Lydia (17): “Heel cliché, maar mijn goede voornemens zijn gezonder leven en minder geld uitgeven. Het zou me goed doen om vaker actief te zijn en minder vaak naar ongezond eten te grijpen. Maar wie heeft dat niet als goed voornemen? Haha. Minder geld uitgeven, specifiek aan kleding, is voor mij ook wel een dingetje. Ik heb inmiddels echt genoeg kleding en mijn kast begint vol te raken. 1 januari is dus een goed moment om daar aan te werken.”

'Als ik gezonder wil leven doe ik dat direct en wacht ik niet tot het nieuwe jaar'

Josh (18): “Mijn grote hobby, voetballen, weer oppakken! Ik heb er eigenlijk spijt van dat ik ermee ben gestopt en vind de start van het nieuwe jaar een mooi moment om weer te beginnen. Sportiever bezig zijn kan ook helemaal geen kwaad trouwens, dus dat komt mooi samen.”

Renaldo Lakerveld en Jesse

Renaldo (32): “Misschien heel saai, maar ik heb niet per se hele unieke voornemens. We doen het hele jaar door leuke dingen! Ons kindje Jesse (5) heeft trouwens wel goede voornemens bedacht, haha. Heel veel knutselen én snoep eten, als het van papa en mama mag ten minste.
Ik zou zelf wel graag meer willen fietsen. Dat is een hobby van me die ik al vaak uitoefen, maar meer fietsen zou wel leuk zijn! En goed voor me natuurlijk."