• Anton Admiraal en wethouder Anna van Popering-Kalkman
• Anton Admiraal en wethouder Anna van Popering-Kalkman Foto: Aangeleverd

Bijzonder afscheid Anton Admiraal

GOUDA • “Dominee Admiraal, u bracht rust. En innerlijke vrede. Daarmee heeft u niet alleen talloze mensen en hun families geholpen. U heeft er ook onze stad Gouda een beetje mooier en milder mee gemaakt”.

Dat zei wethouder Anna van Popering-Kalkman van Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning in haar toespraak in de St.-Janskerk ter gelegenheid van de bijzondere afscheidsdienst voor dominee Anton Admiraal. De predikant die met emeritaat gaat, was maar liefst 21 jaar lang werkzaam als geestelijk verzorger in de verpleeghuizen Bloemendaal en de Riethoek – later opgegaan in de Hanepraij.

Bewoners van vele kerkelijke gezindten bezochten zijn diensten in de Goudse verpleeghuizen. Ook leidde hij huiskamervieringen; korte kerkdiensten speciaal voor bewoners met dementie. Feestelijke momenten zoals doop en huwelijk zijn in verpleeghuizen doorgaans een zeldzaamheid. Verdriet is er een alledaagse realiteit – tijdens de verschrikkelijke coronatijd zelfs letterlijk.

Woorden van bemoediging
“Als geestelijk verzorger bood u troost en steun aan stervenden en hun familie. U hielp bij het verlichten van angsten en deelde woorden van bemoediging. U gaf betekenis. U zorgde ervoor dat het individu zich uiteindelijk toch niet verlaten voelde”, aldus Anna van Popering-Kalkman.

In haar toespraak memoreerde de wethouder ook het werk dat zij tijdens haar studententijd als vrijwilliger verrichtte in Souburgh in Waddinxveen, het zorgcentrum dat evenals de Hanepraij behoort tot Zorgpartners Midden-Holland. De vroegere advocate ging daarbij in op recht en rechtvaardigheid; de wereld van het recht lijkt op het eerste oog veraf te staan van de realiteit in een zorgcentrum, maar rechtvaardigheid is niet iets wat je kunt leren uit een boekje.

“Dominee Martin Luther King, zei ooit: ‘Rechtvaardigheid is liefde in actie’. Je kunt heel verheven idealen hebben, maar het is belangrijk om ook de daad bij het woord te voegen. Zo hekelde dominee King christenen die hun mond vol hadden over hun liefde voor God, maar toch de slavernij in stand hielden. Dominee Admiraal, u voegde de daad bij het woord door in onze verpleeghuizen in Gouda mensen bij te staan en – zittend naast hun bed – hun hand te pakken op de moeilijkste momenten van het leven. Niet zelden was dat het sterfbed”.

Tijdens de afscheidsdienst in de St.-Jan waren er ook toespraken van ds. Gerben Roest, voorzitter van het zogeheten predikantenministerie, en van collega ds. Hetty de Jong (ook predikant en geestelijk verzorger). Beiden stonden uitgebreid stil bij de belangrijke rol die Anton Admiraal ruim 20 jaar lang speelde in het persoonlijke leven van mensen en hun dierbaren.