• Alice Berkhoff.
• Alice Berkhoff. Foto: Familie

'Mooiste bloemen als eerst geplukt'

regio • Motorrijden was de grote passie van de in Gouda geboren Alice Berkhoff. Helaas werd deze liefde de Lekkerkerkse fataal. Ze verloor haar leven bij een tragisch ongeval op de Lekdijk-West bij Bergambacht. Op de plek van het ongeval liggen bloemen als een ontroerend eerbetoon aan Alice. Aan een met cellofaan omwikkelde bos bloemen hangt een briefje met de woorden 'Dikke kus', waarmee treffend wordt uitgedrukt hoezeer Alice geliefd was.

Alice had een druk leven, beamen haar vader Ronald Berkhoff en schoonzus Romy Huiskens. "Werken, leren, haar pony's verzorgen, het huishouden en natuurlijk haar liefhebberij motorrijden. Eind september haalde ze na flink sparen haar rijbewijs, waarna ze een eigen motor aanschafte. Ze genoot van het rijden, of het nu regende of niet. Ze zat zoveel mogelijk op de motor. Zo ook donderdag 14 december; een mooi ritje over de Lekdijk van Lekkerkerk naar Bergambacht, waarna ze naar Gouda zou gaan, waar haar pony's op stal staan. Het noodlot sloeg echter toe. Een zwaan stak over, waarvoor een auto remde. Alice slipte bij het remmen met haar motor en belandde achterop de auto."

Door omstanders en verschillende hulpdiensten werd Alice nog gereanimeerd, maar hulp mocht niet meer baten. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Vader Ronald wil benadrukken dat de automobilist in dezen niets valt te verwijten. "Alice heeft volgens het politieonderzoek niet te hard gereden. Er is sprake van simpelweg 'pech'."

Op initiatief van vrienden van Alice vond er daags na het ongeval een herdenking plaats aan de dijk tussen Lekkerkerk en Bergambacht, waarbij meer dan honderd mensen samenkwamen om hun steun te betuigen.
"Alice heeft veel pech gehad in haar leven op het gebied van werk, liefde en op financieel vlak", vertelt schoonzus Romy. Vader Ronald vervolgt: "Desondanks was het een echte doorzetter en een keiharde werker. Ze deed en gaf alles om haar dromen waar te maken. Begin dit jaar startte ze een opleiding tot beveiliger op Schiphol. Vier dagen werken en één dag naar school. Ze haalde alles glansrijk en zou in januari haar diploma krijgen. Het werk op de luchthaven vond ze prachtig en ze klaagde nooit over reistijd en de onregelmatige tijden. Bij haar collega's was ze ook zeker geliefd."
Van haar bescheiden salaris moest Alice naast brandstof voor haar auto en de huur van haar huisje in Lekkerkerk - waar de geboren Goudse nu drie jaar woonde - ook de verzorging van haar pony’s betalen, die ze zo lief had. Ronald: "Doordat ze meer nacht- en weekenddiensten draaide, verdiende ze wat meer. Dit werd afgestraft doordat ze geen zorg- en huurtoeslag meer kreeg en zelfs moest terugbetalen.”

In juli werd Alice tante van neefje Luke, het zoontje van haar broer Axel en diens partner Romy. "Dit wakkerde een eigen kinderwens aan, maar Alice kan nooit meer trouwen of kinderen krijgen", verzucht Romy. "Niemand verwacht zo jong van de wereld ontnomen te worden en Alice had er niet aan gedacht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Door vele financiële tegenslagen had ze ook geen spaargeld. Ondanks de hoge kosten willen we haar toch een mooi afscheid geven."
De familie startte een online-crowdfundingsactie voor de uitvaart van Alice. 'De mooiste bloemen worden als eerst geplukt', staat op de pagina. 'Een prachtige, gepassioneerde, jonge vrouw van 29 is veel te vroeg van ons weggenomen'. Het streefbedrag van 5.000 euro is inmiddels ruim dubbel overschreden. Romy: "Met het geld dat is opgehaald komen we een heel eind. De reacties zijn hartverwarmend en overweldigend. In eerste instantie schaamden we ons enigszins voor de actie, maar veel mensen gaven aan nog iets voor Alice te willen betekenen. Op deze manier geven ze dat vorm."

De uitvaart van Alice vond vrijdag in besloten kring plaats. 

Martijn Kuiler