Deelfietsen binnen enkele maanden in Gouda

gouda • Een elektrische deelfiets pakken kan binnen enkele maanden in Gouda. Twee aanbieders kregen toestemming om er elk 100 te plaatsen. Aanbieders BOLT en Go Sharing bieden de fietsen straks aan in Gouda. 

"Het stimuleren van deelfietsen draagt bij aan het verduurzamen van mobiliteit. Deelvervoer is een belangrijke schakel in de oplossingen voor de uitdagingen waar Gouda voor staat", meldt de gemeente. Ook had Gouda de wens om deelbakfietsen naar de stad te halen. Voor deze vergunning hebben aanbieders geen aanvraag ingediend. Gouda onderzoekt of deelbakfietsen op een andere manier kunnen worden aangeboden.

Langzaam groeien
De aanbieders starten met een gereduceerd aantal voertuigen. "Door lager te beginnen en langzaam te groeien naar het maximumaantal voertuigen, hebben de gemeente, bewoners en aanbieder tijd om mogelijke problemen in het aanbod en de plaatsing sneller op te lossen," aldus de gemeente.

Locaties 
Gouda wijst locaties aan waar deelfietsen kunnen parkeren. Het gaat om een digitaal afgebakend gebied. "Op een virtuele kaart wordt vastgelegd waar deelvoertuigen gewenst zijn en waar niet." Als er op een locatie veel overlast wordt ervaren van de deelfietsen, kan deze uit dat gebied worden gehaald.

"Dit betekent dat de gebruiker zijn rit hier niet kan beëindigen." Daarmee wordt voorkomen dat deelfietsen geparkeerd worden op locaties waar het snel tot overlast leidt, bijvoorbeeld in het centrum, in smalle straten, in voetgangersgebieden of in de stationsomgeving."

De verwachting is dat de deelfietsen binnen enkele maanden beschikbaar worden gesteld.