• Nieuwkomers oefenden met fotografie.
• Nieuwkomers oefenden met fotografie. Foto: Bram Tackenberg

Workshop fotografie nieuwkomers: ‘Iedereen had een eigen verhaal’

Nieuws

GOUDA •  25.000 mensen bezochten in drie weken tijd de indrukwekkende expositie van World Press Photo Exhibition 2023 in de Chocoladefabriek. Foto’s die een onuitwisbare indruk maken, van mensen zoals wij, over wie we vaak alleen maar in getallen horen. ‘Zoveel migranten verdonken op zee, zoveel mensen in Ter Apel, kleine groep zorgt voor overlast, problemen’. 

Achter die getallen en grote verhalen zitten mensen met een geschiedenis en familie, zoals prijswinnend fotograaf César Dezfuli het benoemde in zijn lezingen en tijdens een indrukwekkende workshop. De half Spaans-half Iraanse fotograaf bracht een maand door op één van de schepen in de Middellandse zee, waar hij mensen fotografeerde net nadat ze gered waren en later in het land waar ze nu wonen.

Ieder een eigen verhaal
Over dit project, Passengers, vertelde hij meer tijdens de workshop voor nieuwkomers in Gouda. Mensen uit Oekraïne, Zuid-Amerika, Pakistan, Syrië, Yemen en een Palestijnse vrouw uit Gaza. Zij was hier voor een training en kon doordat de oorlog uitbrak niet meer terug naar haar man en dochters in Gaza. Iedereen had een eigen verhaal, dat soms door merg en been ging.

Want door hoe César vertelde over zijn ervaringen, voelden de deelnemers zich vrij om zelf te vertellen over hun reis en vaak traumatische ervaringen. Over hoe zij in Nederland waren gekomen, vaak door toeval. Vooraf aan de workshop hadden ze een paar foto’s naar de fotograaf gestuurd, die besproken werden in de workshop. 

Speelse wijze
Onder hen de prijswinnende foto van Mila Zaheer, ook te zien in de expositie. Op speelse wijze werd hen geleerd hoe je fantastische foto’s met je smartphone kunt maken. De workshop eindigde met een vrolijke noot, toen alle deelnemers met tips van César foto’s van elkaar gingen maken. Eén van de vele bijzondere educatieve en leerzame zijprojecten van dit initiatief.